fbpx
Skip to content

Copilul este educat de ce VEDE, nu de ce AUDE

Copilul este educat de faptele tale nu de vorbele tale – mai ales atunci când vorbele sunt în contradicție cu tot ceea ce faci.

Ce vreau să spun este că atunci când vrei să-l înveți pe cel mic al tău un nou comportament sau îi ceri să se poarte într-un anume fel, fie că-i ești părinte sau cadru didactic, este imperios necesar să te vadă pe tine cum te manifești în felul în care îi ceri lui să o facă.

Dacă te comporți contradictoriu, el primește mesaje care-i induc o stare de confuzie și atenția creierului și scanarea permanentă a realității îl fac pe copil să înțeleagă că adevăr este ceea ce faci, nu ceea ce spui.

De exemplu, tu îi spui copilului: să nu minți, minciuna are picioare scurte, celor care mint le creste nasul, iar oamenii nu au încredere în mincinoși; apoi după câteva clipe, ore, zile, te sună cineva și nu vrei să vorbești cu el, iar tu îți rogi copilul să-i spună celui ce te sună că nu ești acasă. Ce mesaj crezi că înțelege al tău copil?

Exemplele pot continua de la comportamente observabile (nu vorbi cu gura plină, spală-te pe dinți, pe mâini, fă-ți curat în camera sau la locul de joacă), până la cele care nu se văd cu ochiul liber (empatie, iubire, iertare, încredere).

Dacă tu nu ești un exemplu pentru al tău copil sau te comporți chiar în opoziție cu ceea ce-l înveți, el va fi tare confuz și nu va înțelege de ce e bine să facă anumite lucruri, ci le va interpreta ca un „trebuie”, iar acest „trebuie” naște o stare de încorsetare, lipsă de predictibilitate, pe lângă furia interioară, pentru că omul are tendința dintotdeauna să facă lucrurile altfel, văzând totul dintr-o altă perspectivă decât generațiile trecute. Asta dacă nu suntem „robotizați.”

Fii autentic în relația cu al tău copil sau elev, recunoaște-ți greșelile și invită-l pe cel mic în călătoria spre a lui formare. Puteți învăța împreună multe lucruri, le puteți chiar exersa împreună și asta vă întărește pe termen lung relația. Nimănui nu-i strică să exerseze zilnic iubirea, iertarea, empatia, sinceritatea, ajutorarea celorlalți etc.

Mult succes!

Zâmbete! 🙂

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Comments

Lasă un răspuns

If you have any questions about the post write a comment. We'll be happy to answer.

Your email address will not be published.

Related posts

Scroll to top
Statistici Trafic