fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Tehnica Focusarea pe Soluții în educația timpurie

În loc să-l blamezi, caută alături de copilul, elevul tău soluții. Disciplina este despre învățare (cu flexibilitate, fermitate și iubire), nu despre pedeapsă. 

Orice se întâmplă în viața socială sau de familie reprezintă o situație care, dacă este tratată corespunzător, poate genera o mulțime de beneficii de viitor pentru toți cei implicați. 

Soluția nu este să-ți pedepsești copilul prin metode care să-i stârnească rușinea sau vinovăția, mai ales prin modalități care să-i provoace suferință și care nu sunt o consecință logică a comportamentului de îndreptat (de exemplu: nu ai dus gunoiul, îți confisc telefonul pentru o săptămână). Această modalitate de coerciție provoacă multă confuzie și revoltă, neîncredere și frustrare. 

Ideal ar fi să-l ajuți să învețe ceva din acea provocare, așa încât pe viitor să învețe ce are de făcut. O idee este tehnica Focusarea pe Soluții. 

  1. Identifică problema;

  2. Află care sunt emoțiile resimțite de toate părțile;

  3. Conștientizează că aceste emoții, alături de problemă, reprezintă o oportunitate de apropiere și învățare;

  4. Ascultă cu empatie, validează și oglindește ceea ce trăiește fiecare dintre participanți;

  5. Ajută copilul (în special) să-și eticheteze verbal emoțiile; 

  6. Faceți un brainstorming pentru a găsi cât mai multe soluții – toate sunt acceptabile în primă fază;

  7. Alegeți una dintre idei care oferă fiecăruia cât mai mult din ce își dorește;

  8. Testați această soluție timp de 1 săptămână;

  9. Reveniți peste o săptămână pentru a evalua rezultatul în cadrul Consiliului de Familie. Dacă rezultatul nu este pe măsura așteptărilor, reluați procesul. 

Acest exercițiu poate fi aplicat și alături de partener, nu doar de copil (elev) și este o minunată tehnică prin care copilul devine subiect al propriei învățări, își dezvoltă autonomia și funcțiile cognitive, se dezvoltă socio-emoțional, moral și etic. 

Beneficiile sunt uriașe, iar responsabilitatea pe care o simte copilul (cea care-i și hrănește nevoia de autonomie) îl ajută să-și crească stima de sine și să-și contureze o imagine echilibrată despre sine, părinți și relațiile din familie. 

Mult succes în a disciplina conștient, orientat spre soluții creative, nu spre suferință!

Zâmbete! 🙂

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic