fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Rolul Consiliului de Familie în dezvoltarea globală a copilului

Rolul întâlnirilor de familie este foarte important, indiferent de vârsta pe care o are copilul. 

Acestea se pot organiza săptămânal sau lunar, seara, după cină, iar pe „ordinea de zi” să fie incluse toate acele subiecte care pot deveni problematice pentru că fiecare ține la propria lui părere. 

Prezența copilului la astfel de întâlniri este și ea extrem de importantă, deoarece îl ajută pe cel mic să se simtă văzut și important. Atunci când îi este cerută părerea, el simte că este un membru valoros în acea familie. La început, soluțiile lui nu sunt extraordinare și e firesc să fie așa, însă pe parcurs, o dată ce se obișnuiește cu acest statut, va veni cu idei din ce în ce mai inovatoare și care chiar pot fi puse în practică. 

Copiii au nevoie să fie ascultați, iar mai apoi sunt dispuși să asculte. Atunci când sunt încurajați să-și exprime părerea, își vor dezvolta abilitatea de a coopera, de a spune “nu” în fața compromisurilor și a milita pentru ceea ce ei consideră că este benefic.

Le conturăm individualitatea și îi ajutăm să se vadă pe ei ca fiind un întreg, o unicitate care poate avea idei, gânduri, sentimente diferite de cele ale celorlalți membrii din familie, iar asta este perfect normal. 

Asta nu înseamnă că fiecare idee a copilului va deveni realitate sau va schimba cursul întregului plan stabilit de adulți. Totuși, un gând pe care orice părinte ar fi indicat să-l aibă în vedere este: hai să găsim o soluție, așa încât fiecare să obțină cât mai mult din ceea ce își dorește. 

Comunicarea este temelia formării unei persoane echilibrate. Cu cât discutăm mai mult cu cei din familie, cu atât conflictele sunt mai ușor de gestionat (nu înseamnă că nu vor mai fi — asta e o iluzie). Copiii care primesc detalii despre ceea ce urmează să facă sau să li se întâmple nu se vor mai simți forțați, abuzați pe alocuri. 

Mai mult, întâlnirile de familie hranesc toate cele trei nevoi psihologice de bază (conectare, competență și autonomie). Modul în care adulții relaționează în timpul întâlnirilor este înregistrat în subconștientul celor mici și devine cale spre rezolvarea altor situații decizionale în grupul de prieteni sau la grădiniță ori la școală. 

Deși există multe moduri de a se desfășura, din structura întâlnirilor de familie nu este recomand să lipsească următorii pași: 

  1. Planificarea în avans: mâine, la ora 19:30, ne vom întâlni pentru Consiliul de Familie;

  2. Complimentele și aprecierea: orice dialog intențional, sigur și vindecător începe cu o apreciere pe care o facem celui de lângă noi;

  3. Evaluarea situațiilor din trecut: se pot reaminti situațiile și soluțiile trecute și modul în care implementarea a generat succes. Este o etapă care întărește: recunoștința, antrenează funcțiile memoriei și întărește puterea emoțională a Consiliului;

  4. Agenda zilei: practic aici avem temele care vor fi abordate (chiar poate exista o astfel de agendă) și include a) exprimarea unor sentimente ale membrilor familiei; b) inițierea unei discuții pe marginea unui subiect de actualitate în familie; c) brainstorming pentru a găsi cât mai multe idei-soluție pentru ceea ce se întâmplă acum în casă;

  5. Calendar cu activități: pot fi setate evenimente viitoare (planificare în avans);

  6. Activități distractive și desert: nu pot lipsi astfel de activități, căci felul întâlnirii nu este exclusiv formal, ci este unul care e menit să ajute pe toată lumea să fie mai comunicativă, să-și ofere ideile valoroase pentru rezolvarea anumitor probleme etc. 

Întâlnirile de familie sunt flexibile, însă ocupă un rol important care contribuie la dezvoltarea globală a copilului. Exersați această practică pentru a vedea rezultatele. Mult succes!

Zâmbete! 🙂

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

4 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic