fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Comparațiile distrug stima de sine a copilului

Copilul sau elevul tău NU trebuie să semene cu al altcuiva. Nu există doi copii la fel, așa cum nu există două amprente digitale asemănătoare. Nici chiar gemenii nu sunt la fel, oricât de mult ar semăna.

Este nevoie să celebrăm unicitatea și individualitatea copiilor noștri. Doar așa îi putem încuraja și îi putem ajuta să-și deschidă aripile pentru a zbura spre zări în care să trăiască o viață minunată caracterizată de: asumare, responsabilitate, iubire, încredere și stimă de sine.

Comparațiile sunt cele mai nocive acțiuni pe care adulții le fac. Copilul este unic, iar acest lucru este cel mai important. Lăsând copilul să facă propriile alegeri, în cadrul unor limite stabilite de adult, îi hrănește nevoia de autonomie și de compentență.

Pe de altă parte, cu fiecare comparație, transmitem celui mic mesajul: nu ești suficient de bun. Un adult care are implementat programul acesta este celebrul salvator, care va face tot ce-i stă în putere, va face compromisuri, sacrificii peste sacrificii doar pentru a primi recunoaștere și deci, subtil, mesajul: ești suficient de bun.

Dezvoltarea copilului se realizează prin experimentare, alături și sprijinit de adult, însă niciodată pe un drum rigid trasat de acesta.

Acceptați individualitatea copilului vostru și bucurați-vă de minunea de lângă voi! Iată un exercițiu ce poate fi realizat atât cu partenerul de viață, cât și cu un copil, pentru a parcurge pași conștient de la starea de recunoaștere a individualității (faptul că e o făptură unică și nu e necesar să fie ca tine) până la adorarea individualității acestuia.

Extras din cartea SPAȚIUL DINTRE NOI – autor Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt

Mult succes în a manifesta acceptare în fața individualității ființei!

Zâmbete! 🙂

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic