fbpx
Skip to content

Încurajările sănătoase și imaginea de sine a copilului

Un copil are nevoie de încurajări, așa cum florile au nevoie de apă. (Rudolf Dreikurs) 

Ce adevăr spectaculos! La orice vârstă, dar mai ales în copilărie, încurajarea ocupă un rol esențial în dezvoltarea psiho-emoțională a copilului. Un cuvânt, un gest, o mângâiere sau pur și simplu un zâmbet cald poate ajuta copilul să zboare plin de încredere în el; îi poate oferi încrederea de a se ridica (fizic sau emoțional) și de a continua, așa încât să reușească. 

Beneficiile încurajărilor sunt nenumărate, și-l ajută pe copil să se simtă iubit, important, îi oferă încredere și îndrăzneală, dorință de a explora noul, deoarece este conștient că-n spatele lui se află un părinte de încredere și încrezător în el. 

Pe de altă parte, un copil care nu primește niciodată încurajări, va găsit mereu modalități (catalogate drept nepotrivite de adulți) prin care să dea de înțeles că nevoile lui de conectare și de competență nu-i sunt satisfăcute. 

La maturitate, o persoană care s-a bucurat de încurajare este rezilientă, empatică, atentă la nevoile celor din jur, adaptabilă, comunicativă, dornică de a face lucruri noi, se poate integra ușor în colectivitate și va fi capabilă să impună limite pentru a nu cădea în poziția de victimă sau de salvator. Își va prețui timpul si resursele, va avea capacitatea să observe și chiar să sprijine talentul celor din jur și va oferi încurajări autentice. 

În cealaltă extremă se află adultul privat de încurajare care va căuta mereu aprobarea celor din jur și va cădea ușor în postura de salvator, așa încât să audă “mulțumesc, ești extraordinar, ce aș fi făcut fără tine.” Mai există de asemenea posibilitatea să adopte o atitudine plină de dispreț față de oameni, de succes, își va construi un zid puternic de protecție împotriva iubirii și a conectării cu cei din jur. Deși mulți își doresc să ofere încurajări, chiar dacă nu au primit, vor face asta cu dificultate sau vor simți că nu sunt autentici, iar dacă nu au răbdare în procesul acesta de autovindecare, vor renunța, catalogându-se drept niște ratați, atribuindu-și starea de “eu nu sunt suficient de bun” și vor putea dezvolta cu ușurință anexietăți, atacuri de panică și depresie. 

Ce vreau să subliniez este că fiecare gest făcut în perioada copilăriei va avea un ecou la maturitate, tocmai de aceea, nu este niciodată târziu să te gândești la copilărie: fie că ești părinte/cadru didactic, fie dorești să-ți vindeci copilul interior. 

Cei mici au nevoie de încurajări, însă acestea e recomandat să fie autentice, reale, nu neapărat laude (bravo! felicitări! ești cel mai tare, cel mai bun…!), ci mai degrabă observații directe cu privire la lucrurile pe care le-au făcut (modul cum au rezolvat o sarcină, felul în care și-au oferit ajutorul sau și-au asumat responsabilitatea pentru ceea ce au spus sau făcut, aprecierea cooperării etc). 

Când ești încurajat, la orice vârstă, dar mai ales în copilărie simți că prinzi aripi. Copiii care sunt apreciați, respectați, iubiți, acceptați și care sunt investiți cu încredere din partea părinților, nu vor căuta cu aviditate la maturitate în orice circumstanță să-și umple aceste goluri, ci vor alege să trăiască în relații conștiente și asumate. 

Un copil care se simte bine, se comportă frumos. Reciproca este la fel de adevărată. 

Încurajarea susține auto-reflectarea și auto-evaluarea. De asemenea, îi ajută pe copii să aibă curajul să nu fie perfecti, așa cum spunea Dreikurs, să facă greșeli și să învețe din ele. 

Utilizarea cu succes a încurajării necesită o atitudine de respect din partea adulților, interes pentru punctul de vedere al copilului și dorința de a oferi oportunități copiilor pentru a dezvolta abilități utile în viață care să conducă la încredere în sine și eliberare de interesul față de opiniile negative ale celorlalți.

Mult succes în a oferi încurajări copiilor pentru a-i ajuta să-și dezvolte stima de sine și iubirea pentru tot si toate. 

Zambete! 🙂

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Comments

Lasă un răspuns

If you have any questions about the post write a comment. We'll be happy to answer.

Your email address will not be published.

Related posts

Scroll to top
Statistici Trafic