fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Am încredere în tine – fraza minune care-l ajută pe copil să se dezvolte armonios

Indiferent de vârsta copilului, încrederea pe care i-o oferă adultul este vitală pentru dezvoltarea sa psiho-emoțională și pentru îmbunătățirea capacităților de a face față provocărilor, găsind soluții creative și responsabile.

Efectul lui „am încredere în tine” este imposibil de măsurat concret, însă este asemenea unui propulsor – oferă o energie extraordinară pe care copilul o resimte ca o forță prin care știe că poate face orice, că poate depăși orice obstacol care i-ar putea apărea în cale. Mai mult de atât, îl ajută să se simtă simțit, iubit, acceptat, unic, își simte părinții de partea lui, se simte subiect al propriei dezvoltări și învățări – lucruri esențiale pentru a deveni un adult cu încredere, caracterizat de empatie, reziliență și iubire.

Un copil care aude cât mai des „am încredere în tine” este un copil care-și dezvoltă o imagine de sine sănătoasă și care înțelege că fiecare eșec nu este un capăt de lume, ci este o oportunitate de învățare, este o șansă pe care și-o oferă spre a face lucrurile altfel (orice înseamnă asta) cu proximă ocazie. Fraza magică „am încredere în tine” este resimțită ca o mângâiere emoțională, care-l motivează pe cel mic, care-l ajută să nu se privească întocmai ca pe un ratat, ci să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Indiferent de vârsta copilului, el are tendința naturală de a nu renunța.

Atunci când aude „am încredere în tine” toate resursele interne se pun în mișcare pentru rezultate din ce în ce mai bune. Când atenția adultului se mută spre interiorul copilului în mod conștient, spre ce simte, gândește și decide, cel mic înțelege că nu trebuie să facă lucrurile într-un anumit fel pentru a fi iubit, ci acceptă ideea că are dreptul să experimenteze, iar iubirea adulților pentru el nu este condiționată de eșec sau succes. Marea dramă a copiilor este că simt că sunt iubiți doar atunci când sunt cuminți, iau note bune și se comportă adecvat.

Există o mulțime de situații în care liniștea sufletească a părintelui este tulburată de anumite situații cu caracter periculos în care copilul se angrenează, însă „salvarea” urmată de replici de genul: „ești încă mic”, „fac eu în locul tău”, „tu nu știi” nu fac altceva decât să-l liniștească pe adult, care, datorită competenței sale naturale caracteristică vârstei pe care o are, poate face lucrurile mai repede și mai bine, însă îl descurajează pe copil, care primește mesajul „nu ești suficient de bun.” Asta este ceea ce ne dorim? Dacă nu, atunci putem oferi spațiu copilului să experimenteze, impunând în același timp cu fermitate și căldură anumite limite. Limitele îi sunt necesare copilului, deoarece se simte în siguranță, lucrurile fiind predictibile. Fiecare părinte își cunoaște limitele, pentru că fiecare părinte a fost cândva copil, a trăit într-o familie sau într-un mediu care l-a educat și format. Fricile acestea de acolo provin.

Desigur, asta nu înseamnă că-l vom lăsa pe un copil de doi ani să treacă singur strada, însă validarea dorinței, urmată de impunerea unei limite sănătoase îl ajută pe copil să se simtă iubit și încurajat. Exemplu: „știu că îți dorești să treci singur strada și o vom trece de mână, împreună; vrei să-mi dai mâna dreaptă sau stânga… tu alegi!” Cuvântul „și” în acest context, are rolul de a valida dorința copilului și de a impune limita. Dacă am fi folosit „dar” la nivel subtil am fi anulat tot ce era înainte de cuvânt și deci am fi invalidat dorința copilului, fraza sunând astfel: nu mă interesează că-ți dorești să treci singur strada, mă vei ține de mână! Ce sentimente și gânduri se trezesc în voi când citiți aceste cuvinte? Exact așa se simte și copilul.

Indiferent de vârsta pe care o are copilul, orice dorință de a face lucrurile de unul singur este bine să fie încurajată.

Sigur, asta uneori poate duce la pahare sau ouă sparte, la mâncare aruncată pe jos sau pe hainele proaspăt spălate, însă paharele, ouăle, mâncarea sau hainele pot fi înlocuite, în schimb, încrederea știrbită a unui copil este mult mai greu de reconstruit. Această dorință de autonomie este absolut firească, ea reprezentând una dintre cele trei nevoi psihologice de bază (alături de conectare și competență).

Există momente în care copilul este pus în fața unei situații de ordin social: o neînțelegere cu cel mai bun prieten, o respingere, o notă proastă sau alte lucruri de acest gen. Viața socială a copilului este la fel de complexă ca a adulților. În astfel de situații este esențial să empatizăm cu copilul, să căutăm să înțelegem lucrurile din perspectiva lor, chiar dacă nouă ni se par.. copilărești. Pentru el sunt foarte importante. După ce empatizăm, validăm emoția, îmbrățișăm, putem lansa o discuție despre posibilele soluții ce ar putea fi puse în practică: brainstorming. Copilul spune tot ce-i trece prin minte, adultul notează. Apoi, lasă pe copil să aleagă o soluție din cele scrise, pe care să o pună în aplicare vreme de o săptămână sau în timpul următorului episod. „Am încredere în tine că vei reuși să găsești o soluție și am încredere în tine că vei reuși să te descurci”, înseamnă foarte mult pentru copil. Putem sugera idei copilului, însă nu le impune, mai ales dacă acesta nu este de acord cu ele. Asumarea reponsabilității este o altă lecție pe care copilul are nevoie să o invețe.

Implicarea copilului în sarcini adecvate vârstei îl ajută să se dezvolte, însă acceptarea părintelui de a-și lăsa copilul să facă lucruri care aparent nu sunt încă potrivite vârstei lui, atunci când dorința vine din partea copilului, reprezintă o conjunctură care poate hrăni nevoia de competență a celui mic, spiritul de aventură, de investigare. În tot acest timp, părintele rămâne alături de copil, fiind pregătit să intervină, dacă i se cere ajutorul, iar dacă nu, fiind acolo să încurajeze o acțiune, să empatizeze cu o emoția și mai important: să zâmbească, să aibă încredere, să îmbrățișeze.  

„Am încredere în tine” este o frază magică! Deschide orizontul copilului, îl ajută să-și construiască o imagine de sine bazată pe încredere și, mai mult decât atât, îl ajută să le ofere și celor din jurul său spațiul necesar pentru a experimenta și a se bucura de propriile alegeri și decizii.

Vă doresc mult succes în a avea încredere în copilul din viața voastră și a-i susține conștient nevoia de autonomie. Rețineți, copilul este o ființă separată de voi, care are dreptul la propriile decizii și sentimente. Respectați acest aspect fundamental al ființei.

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic