fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Împlicarea copiilor în găsirea soluțiilor le crește încrederea în sine

A sosit momentul să le dăm voie copiilor să fie deplin creativi, pentru că sunt niște ființe magnifice.

Creativitatea nu se referă doar la artă, ci poate fi folosită în orice domeniu al vieții. În acest articol, vă propun să folosim creativitatea pentru a rezolva provocările ce apar în viața de zi cu zi. De-a lungul unei zile, fiecare om întâlnește o mulțime de experiențe pe care, dacă este prezent și constient, le poate transforma cu multă ușurintă în oportunități de învățare.

Acest proces este unul mult mai accelerat în primii 7 ani de viață, când totul este nou, se învață prin imitare, când totul este atât de interesant și plin de cunoaștere. Ființa umană se naște cu trei nevoie psihologice de bază: conectare, competență și autonomie. Atunci când le dăm voie copiilor să participe activ la procesul de găsire a unei soluții pentru o anumită provocare sau oportunitate (evit termenul problemă, în general), nevoia lor de competență este intens satisfacută, deoarece el se transformă în subiect al propriei deveniri, învățări și nu mai ocupă doar rolul de actor în rol secundar în propria viață.

Mai mult decât atât, când îi dăm voie copilului să aleagă singur soluția care i se pare cea mai relevantă și s-o pună în aplicare vreme de cel puțin o săptămână, și nevoia acestuia de autonomie este satisfacută. Nevoia de conectare este împlinită atunci când micuțul se simte acceptat, iubit, iertat, când empatizăm cu el și-l ajutăm să înțeleagă că iubirea noastră nu este influențată de comportament, ba mai mult, toate emoțiile aceștia sunt deplin acceptate, chiar dacă nu toate comportamentele generate de aceste emoții sunt permise.

Copiii au nevoie de limite. Limitele îi ajută pe copii să se simtă în siguranță, să dețină o doză de predictibilitate asupra a ceea ce se petrece în viața lor, iar asta le ajută enorm sistemul limbic – creierul emoțional. Revenind la soluții, îmi place și recomand evitarea consecințele logice (mai ales a celor logice, dar aplicate greșit), ci militez, de când am descoperit tehnica, pe Focusarea pe Soluții. Însă, după cum am evidențiat, această focusare pe soluții nu cade doar în sarcina părintelui, ci este adus în centrul atenției și copilul, alături de care colaborăm.

Concret, pentru a ajunge la soluții viabile și pentru a-l ajuta pe copil să se simtă conectat și important în mediul familial, putem recurge la:

  • Brainstorming – este o activitate extrem de distractivă, în care notăm toate ideile care ne trec prin minte cu privire la un anumit subiect; toate ideile sunt acceptate, toate sunt notate (de către părinte, dacă este prea mic copilul pentru a face asta); Brainstorming-ul se poate face față în față cu copilul, atunci când toată lumea este calmă sau în cadrul unui Consiliu de Familie, atunci când toată lumea este prezentă și receptivă;
  • Adresarea de întrebări – întrebările joacă un rol foarte mare, deoarece-l invită pe copil să exploreze universuri noi; întrebările vin în opoziție cu ordinile pe care părinții le trasează într-un mod rigid celor mici; atunci când transformăm un gând intr-o întrebare pe care o adresăm copiilor, îi ajutăm să-și dezvolte capacitatea de mindsight (introspectie și empatie), se dezvoltă psiho-emoțional și încrederea în ei și-a lor opinie va crește;
  • Imparțialitate – mai cu seamă atunci când există o ceartă între frați sau colegi; cei mici, de cele mai multe ori, reușesc să-și rezolve problemele foarte repede, așa că uneori întrebarea “aveți nevoie de ajutor sau vă descurcați?” este suficientă pentru a-i lăsa pe copii să învețe experiențial cum se rezolvă un conflict, cum să fie empatici, să ajungă la un numitor comun sau pur și simplu să spună: iartă-mă și te iert; aveți încredere în copiii din jurul vostru;

De fiecare dată când lucrăm împreună cu cei mici la rezolvarea sau îmbunătățirea unei situații aceștia își satisfac toate cele trei nevoi psihologice și dobândesc competențe și aptitudini care le vor fi de folos întreaga viața pentru a se adapta la cerințele mediului și a-și autoregla emoțiile. 

Vă doresc mult succes în a-i implica pe copii în găsirea unor soluții, așa încât să întăriți stima de sine a acestora și să creați conștient o legătură de încredere cu aceștia. 

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic