fbpx
Disciplină Pozitivă și Parenting
Ce nevoi psiho-emoționale se ascund în spatele comportamentului nepotrivit al copilului

Ce nevoi psiho-emoționale se ascund în spatele comportamentului nepotrivit al copilului

Observând copiii în mediul educațional am sesizat modul în care aceștia interacționează, felul în care își doresc să fie văzuți, să primească atenție, să fie ascultați. De asemenea, am observat și comportamente total nepotrivite și cercetând care este cauza acestor comportamente, motivat fiind de dorința de a-i ajuta să se simtă bine, am descoperit niște lucruri extraordinare care mi-au schimbat în totalitate percepția despre comportamentele copiilor.

Studiile de specialitate în domeniul psiho-pedagogiei conturează din ce în ce mai pregnant ideea că:

nu există copil care se comportă urât și care este rău, ci doar copil care nu se simte bine, ci este descurajat.

Atunci când am citit această informație am rămas total uimit și mi s-au deschis noi orizonturi despre cum îi pot ajuta pe copii și mai ales pe părinți să facă față provocărilor emoționale.

Psihiatrul austriac Rudolf Dreikurs, influențat de Alfred Adler, de care sunt convins că ați auzit, a evidențiat faptul că orice copil are o nevoie naturală de a se simți acceptat, conectat cu mediul și persoanele din jur. Vrea să aparțină. Fiecare copil vrea să știe că este iubit necondiționat și că el contează pentru cei din jur. Mai mult de atât, pe lângă nevoia de conectare, acesta simte și o nevoie de a fi semnificativ, important, că părerea lui contează pentru cei din jur. Ce ființe magnifice, nu-i așa?

Împlinirea acestor nevoi se realizează într-un mod foarte simplu: printr-o îmbrățișare, o vorbă caldă, o invitare a copilului de a participa la anumite treburi care se fac în casă sau pur și simplu printr-o ascultare activă, empatică și plină de prezență. Așadar, nu ne lipsește foarte mult pentru a împlini aceste nevoi firești, pe care le vom purta cu noi întreaga viață. Cu toate acestea, există foarte mulți copii care se poartă într-un mod care este deranjant pentru adult, deoarece întrerupe, lovește, aruncă lucruri sau pur și simplu devine apatic și renunță la orice. M-am întrebat, oare de ce face asta?! Ce-i lipsește?

La suprafață lucrurile par destul clar trasate, însă comportamentul copilului poate fi asemănat cu un iceberg. Ceea ce vedem la suprafață este comportamentul lui (uneori potrivit, alteori nepotrivit). Partea cu adevărat interesantă se află în interior, acolo unde copilul se lovește de aceste două nevoi fundamentale și pe care exteriorul nu reușește să i le împlinească suficient. În momentul în care constată inconștient că nu i se satisfac aceste nevoi, el începe să caute modalități prin care să aparțină. De aici se nasc comportamentele plăcute sau cele neplăcute.

Psihiatrul Dreikurs a identificat patru scopuri greșite, pe care le prezintă într-o ordine ascendentă și despre care voi discuta în patru articole separate. Acum le voi menționa pe fiecare în parte și dacă doriți să aflați mai multe detalii despre fiecare scop greșit tot ce e nevoie să faceți este să dați click pe unul dintre cele patru și automat veți fi redirecționat la articolul care-l detaliază.

Atenția necuvenită

Lupta pentru putere

Răzbunarea

Inadecvarea asumată

Este important să știm că aceste comportamente sunt inconștiente – copilul nu face lucrurile apropo pentru a ne supăra; el nici măcar nu înțelege de ce simte așa cum se simte și nici ce-l determine să se comporte într-un mod în care să stârnească furie sau supărare.

Cunoscând aceste nevoi și modalități greșite prin care copilul vrea să se simtă conectat și aplicând niște tehnici din Disciplina Pozitivă pentru a-l ajuta pe cel mic, vom reuși să creăm relații stabile, bazată pe încredere și iubire, atât acasă, cât și la școală.

Pentru moment, vă las să contemplați acest adevăr revelator și eliberator legat de faptul că nu există copii care se poartă urât, ci doar copii care sunt descurajați.

Cărți utile:
1. Cum să crești copii fericiți, de dr. Rudolf Dreikurs

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

4 thoughts on “Ce nevoi psiho-emoționale se ascund în spatele comportamentului nepotrivit al copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic