fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Dacă există un lucru pe lumea asta care mă scoate din minți, care mă revoltă și mă rănește este violența. Nu contează înspre cine este îndreptată: copii, bătrâni, adulți sau animale. Mi se pare inumană și condamnabilă.

În ultimele săptămâni, am văzut tot mai multe știri, în puținul timp liber pe care-l petrec la televizor, despre copii abuzați, animale ucise în bătaie și la fiecare știre am simțit un amestec anxios de furie, milă și empatie. Violența naște violență, iar copiii fac aceleași lucruri pe care le văd în familie. Există case în care încă se mai crede că bătaia e ruptă din rai sau unde dă mama/tata, crește.

Nu! Bătaia e ruptă din iad și distruge relația de încredere între copil și adult, iar mesajul pe care-l receptează cel mic este că: bătaia, agresivitatea în general, este o modalitate de a rezolva un conflict. Violența nu rezolvă nimic și nici nu-l învață pe copil sau pe oricine altcineva o lecție. E dureros să vezi atâta violență, mai ales în rândul copiilor și nu pot să nu mă gândesc că ei sunt rezultatul a ceea ce văd între cei patru pereți de acasă.

Și victima și agresorul au nevoie de ajutor, chiar dacă victima va fi obligată să își asume responsabilitățile pentru ceea ce a făcut. Oameni buni, dragi părinți, violența este un semn de mare slăbiciune. Haideți să vorbim, să comunicăm mai mult și mai curat cu copiii din viața noastră, pentru că tot ce plantăm în solul sufletelor acestora crește și rodește.

Asta este ceea ce ne dorim să vedem la ai noștri copii? Violență, ură, nemulțumire, răzbunare? Este nevoie de o trezire la realitate, de conștientizarea faptului că există numeroase alternative la palmă.

Oamenii repetă aceleași obiceiuri pe care le-au văzut acasă, îmi e clar. Dragă părinte care vii dintr-o familie în care violența era la fel de folosită ca apa sau pâinea, îți transmit că există soluții care să te ajute să te vindeci, așa încât să fii un părinte bun pentru al tău copil, rupând cercul acesta vicios în care, fără să vrei, ai fost aruncat.

Copilul învață cel mai bine văzându-te pe tine făcând acele lucruri și având acele valori pe care le transmiți verbal copilului tău. Violența naște violență și lasă niște cicatrici pe suflet ce au nevoie de multă, foarte multă îngrijire pentru a fi vindecate.

Haideți să ne respectăm unii pe alții și toate ființele pe care Dumnezeu le-a pus în jurul nostru. Să căutăm ajutor specializat atunci când simțim că o anumită situație ne depășește sau nu mai suntem în control, să citim o carte despre cum se crește un copil, pentru a vedea ce idei mai au alți părinți.

Violența deși are pe termen scurt rezultate, deoarece frica este un instinct de apărare și asta determină o acțiune de răspuns din partea creierului (luptă-fugi-îngheață), pe termen mediu și lung șubrezește relațiile și distruge stima și imaginea de sine a tuturor celor implicați. 

Nimeni nu are dreptul să agreseze pe nimeni și nu există nicio scuză pentru acest comportament. Pot exista soluții empatice, însă nu scuze. Atunci când scuzi pe cineva, transmiți mesajul „nu ai făcut nimic greșit.” Agresivitatea este greșită.

Dragi părinți și copii, cereți ajutor! Există ajutor.

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic