fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Fă un pas… nu ai nimic de pierdut. Această frază, care în esență este motivantă, provoacă o reacție anxioasă în special celor cu încrederea de sine la pământ și a celor care-și iubesc zona de confort.

Chiar așa! Ce avem de pierdut? Durerea eșecului este mare, însă durerea amânării, care se combină cu veșnica dorință de a face, dublată de întrebarea: ce ar fi dacă, este mult mai mare.

Curajul este o calitate de care mulți oameni nu dau dovadă. Uneori, în anumite aspect, îmi lipsește total curajul. Un om drag îmi spunea: Răzvan, când totul depinde de tine, șansa de a avea succes și de a reuși este de peste 90%, însă când depinde totul de exterior sau cineva are o putere de influență mai mare (te bazezi pe cineva), rata de renunțare și eșec este mai mare de 50%. Și așa este.

Când știu că totul depinde doar de mine, găsesc în interior toate resursele necesare. Când lucrurile se combină cu influența exteriorului, mai ales când nu avem același stil de viață și de a gândi, totul se complică și de multe ori renunț. Dacă au fost multe momente în care am renunțat, totuși niciodată nu mi-a lipsit puterea de a o lua de la zero.

Ce mi se pare fascinant la creier este faptul că, pe de-o parte, urăște monotonia, iar rutina îi face rău, însă este extrem de reticent atunci când vine vorba de nou, de schimbare.

Iar toate aceste senzații contradictorii se materializează în stomacul nostru care pare că se strânge, pulsul creste, respirația devine haotică, începem să transpirăm și de unde aveam cea mai interesantă idee, ajungem să avem în fața ochilor scenarii fataliste, iar eșecul este la un pas distanță. 

Avem visuri multe, avem o mulțime de calități și avem un potențial uriaș de a reuși absolut tot ce ne propunem și, din păcate, ne sabotăm mult și des. Suferim pentru că nu avem curajul de a ne arunca în necunoscut. Suferim pentru că ne este frică să ne asumăm ceea ce suntem și ce vrem să facem, gândindu-ne la ce va spune lumea, familia sau cineva care are o influență psihologică puternică asupra noastră.

Ne punem de multe ori fericirea pe locul 100 și ne mirăm de ce suntem tot mai bolnavi, mai morocănoși, lipsiți de energie și de ce oamenii nu prea vor să stea pe lângă noi. Îi respingem cu lipsa curajului. Îi respingem prin acea energie grea care se simte în jurul nostru.

Am fost creați pentru a fi liberi, pentru a ne manifesta creativitatea, avem potențial de geniu fiecare dintre noi, însă nu doar că ne limităm, ci ne facem „operație” pe creier, așa încât să nu mai îndrăznim să visăm. Ne mulțumim cu privitul peste gard, în curtea vecinului și să dăm vina pe Dumnezeu, pe soartă, pe sistem pentru nefericirea noastră. Suntem niște victime ale propriei frici.

Ne lipsește curajul pentru că am crescut veșnic cu „trebuie” și cu „nu e voie.” Aceste două cuvinte anulează orice instinct creativ, orice impuls creator în ființa umană. Mai mult de atât, ne lipsește dorința de a explora noul, pentru că, atunci când am făcut-o, am primit recompense, iar acum ni se pare firesc ca pentru orice lucru micuț să primim aplauze.

Există multe motive care stau la baza acestei frici, acestei lipse de asumare a propriei vieți. Nimeni nu poate să trăiască viața în locul nostru. Nimeni nu ne poate crește un neuron, nu poate mânca, iar noi să ne săturăm. Dacă vrem să fim fericiți, este nevoie ca noi să facem un pas spre fericire.

Fugim de durere și în fuga asta pierdem din vedere și tot ce este bun din durere. Dar cine spune că durerea e rea? Cine spune că viața este perfectă? Și de ce credem? De ce oare ne vine greu să înțelegem că nu există lucruri întâmplătoare și că absolut tot ce trăim are o rațiune și ne învață o lecție. Inclusiv durerea.

Când știi ce vrei cu adevărat, toate resursele tale interioare se mobilizează. Când apare frica, înseamnă că acel lucru care declanșează această emoție paralizantă, este ceea ce ai nevoie să trăiești la acel moment. Poate vei reuși, vei da lovitura. Poate vei suferi din cauza eșecului. Totuși, oricum ar fi… ai ceva de învățat.

Curaj!

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic