fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

O caracteristică esențială a unei relații reușite este încrederea generată de constanță. Acest lucru se vede mai clar în relația părinte-copil, însă are aplicabilitate și în relația dintre parteneri.

Atunci când faci ceea ce spui că vei face și, deci, te ții de cuvânt, copilul sau partenerul înțelege că poate avea încredere în tine și asta-i oferă un sentiment de siguranță. Nu lași loc de interpretări.

Doar în acest mod poți găsi echilibrul lui „ferm și cald” – concept pedagogic și de creștere al copilului atât de râvnit și eficient în dezvoltarea globală a celor mici și mari – aș îndrăzni să spun.

Când spui ceva, faci altceva, promiți un lucru și nu-l realizezi sau impui o limită de la care abdici imediat…deci nu ești constant, în mintea celui mic și a celor din jurul tău se instalează un soi de haos.

În astfel de condiții să nu te miri că nimeni „nu te mai ascultă” în momentul în care chiar vrei să spui/faci un lucru. Ce vrei tu cu adevărat de la tine, copilul și adulții din viața ta?

Renunță la „bine, fie… dar, doar de data asta!” Și în relația cu al tău copil/elev, însă și în relația cu partenerul/a de viață. Acest concept este extrem de toxic și deși, pe moment, toată lumea pare mulțumită, pe termen mediu și lung starea generală va fi de anarhie. 

1. Întreabă-te: ce vreau eu cu adevărat de la x sau din situația y?; 
2. Comunică acest lucru cu toți cei implicați;
3. Ascultă-le părerea și acceptă că este posibil să nu fie de acord cu tine;
4. Validează emoțiile trăite de fiecare;
5. Găsiți o cale, așa încât fiecare să primească din ceea ce își dorește cât mai mult;
6. Transformați calea în decizie;
7. Respectați această decizie și nu faceți compromisuri;

Când lucrurile nu mai funcționează sau e nevoie de o îmbunătățire, reveniți la pasul 1 cu încredere, blândețe și răbdare.

Viața este despre comunicare.
Viața este despre flexibilitate.
Viața nu este despre impunere, însă nici despre compromis la nesfârșit, mai ales când nu ajută pe termen lung pe nimeni. 

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic