fbpx
Disciplină Pozitivă și Parenting
Laudele și recompensa distrug curiozitatea

Laudele și recompensa distrug curiozitatea

Când am început să studiez mult mai profund psihologia copilului, am ajuns să descopăr faptul că fiecare dintre cei mici vine la naștere cu trei nevoi psihologice de bază, care se vor a fi satisfăcute întreaga viață.

În primii ani, atunci când copilul nu poate face prea multe lucruri pentru el însuși, familia și societatea au responsabilitatea de a-i satisface aceste nevoi, la început, iar prin tot ce face mediul educațional, de acasă și cel de stat, îl ajută pe copil să dobândească toate puterile pentru a începe să-și satisfacă singur aceste nevoi, fără să mai fie nevoie să fie dependent de cineva sau ceva din exteriorul său.

Cele trei nevoi psihologice de bază sunt:
1. de conectare;
2. de competență;
3. de autonomie.

Astăzi, mă voi opri asupra nevoii de competență. Când mă gândesc la competență, primul lucru care-mi vine în minte este: vreau să știu. Exact așa se și traduce nevoia de competență: prin tot ce face și întreabă copilul, el dorește să-și traducă diverse înțelesuri ale lumii înconjurătoare.

Principala unealtă pentru a descoperi universul exterior lui este curiozitatea. Orice copil este extrem de curios, vrea să știe cum funcționează un anumit lucru, ce gust are, cât de rezistent este la contactul cu pereții sau cu podeaua etc. Cert este că el vrea să știe despre el și despre tot ce este în jurul său.

Există chiar o epocă în copilăria mică, numită: epoca lui „de ce?” Sunt sigur că ați auzit de ea sau poate chiar ați trăit-o. Este acel moment în care copilul se întreabă și vă întreabă de ce? De ce e cerul albastru? De ce trecem pe culoarea verde și nu pe culoarea roșie a semaforului? De ce se ceartă mama și tata? De ce plouă afară? și așa mai departe.

La început, părinții sunt foarte entuziasmați și oferă răspunsuri imediat. Mai târziu, obosesc și ar vrea ca al lor copil să se oprească și folosesc replica: de aia!

Una dintre soluțiile acestei perioade este să-l ajutăm pe copil să descopere singur răspunsurile la întrebările pe care le are, nu să i le oferim pe tavă. Asta nu doar că-i va satisface nevoia de competență, ci îi va și transmite un mesaj de independență: am încredere în tine că poți găsi răspunsul la această întrebare.

Timpul trece, iar copilul începe să facă lucruri. Iar părintele este atât de bucuros încât îi oferă mici recompense sau îl laudă pentru tot ce face. Acela este primul moment în care curiozitatea copilului începe să se inhibe. Copiii sunt curioși prin firea lor și nu au nevoie să fie lăudați sau recompensați pentru primii pași, pentru prima notă bună la școală.

Atenție! Există o diferență majoră între laudă și încurajare. Încurajarea este forma în care toate meritele sunt ale copilului, în care sesizăm și recunoaștem tot efortul pe care ei l-au pus pentru a obține rezultatul de acum.

Lauda are legătură cu egoul și hrănește imaginea de sine, nu stima de sine. Imaginea de sine are legătură cu exteriorul, cu părerea din afară. Eu exist doar în măsura în care exteriorul îmi confirmă asta. Acesta este lucrul pe care ni-l dorim să-l creadă copiii noștri?

Recompensa acționează similar ca lauda. Lucrul interesat legat de recompensă este că ea în timp, la fel ca pedeapsa, trebuie să crească, pentru că altfel nu mai este eficientă. De unde era suficient o bomboană, ne trezim obligați să cumpărăm tablete, mașini, telefoane pentru a motiva copilul să mai facă un anumit lucru.

Un copil curios nu are nevoie de nimic pentru a fi așa. Un copil recompensat cu lucruri materiale sau cu laudă, nu se mai implică la fel de mult în ceea ce face și va deveni în scurt timp dependent de confirmări.

Anul trecut școlar ofeream bulinuțe colorate copiilor: cele pline de viață era pentru comportament frumos și participare activă, iar cele mai închise la culoare sugerau un comportament nepotrivit sau lipsă de participare. Imediat ce am citit informația legată de nevoia de competență și lauda, am decis ca niciodată să nu mai ofer buline, ci să găsesc alte modalități pentru a încuraja sau descuraja un anumit comportament.

Încurajați copiii din viața voastră și oferiți-le prilejul să-și satisfacă nevoia de competență. Fiți alături de ei și ghidați-i să descopere singuri soluții la „problemele” de zi cu zi. Se vor descurca, pentru că sunt inventivi și aventurieri.

3 thoughts on “Laudele și recompensa distrug curiozitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic