fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Nimic nu este mai valoros decât o conștiință curată, liniștită. Oamenii te pot judeca, blama, își pot forma fel și fel de opinii despre ceea ce ești, spui și faci. Examenul îl dai cu tine și cu nimeni altcineva din exterior. Conștiința este cel mai bun profesor, care în momentul examenului tace, însă care este dispusă clipă de clipă să te ghideze spre a ajunge exact acolo unde ai nevoie să fii.


Doar că vocea aceasta a conștiinței este suavă, duioasă, nu impune, nu obligă, ci te lasă să înțelegi care-ți sunt opțiunile, iar mai apoi se retrage și îți oferă libertate deplină pentru a acționa. Ce faci în momentul în care oamenii nu cred în ce spui? Poți să le dovedești că ai dreptate, atât cât îți stă în putere, iar dacă nu sunt dispuși să primească, îi lași în pace. Îi lași să creadă exact ce vor, pentru că nu poți forța pe nimeni să vadă lucrurile așa cum le privești tu.


Lasă-i în PACE. Cât de măreț este acest cuvânt, pe care uneori îl bagatelizăm. În PACE. Avem nevoie de pace, iar un suflet care se încrâncenează să spună că totul e alb, când e negru, are nevoie multă de pace. Iar tu, dacă te tulburi ușor, ai nevoie, de asemenea, de pace. Atunci când mă privesc în oglindă am conștiința împăcată. Am făcut multe greșeli de-a lungul timpului și nu le regret, nu pentru că nu ar fi de regretat, ci pentru că din fiecare am învățat un lucru bun, un lucru care m-a ajutat să mă formez, care mi-a dezvoltat discernământul.


Atunci când vine vorba de conștiința mea nu fac compromisuri. Sunt conștient de locul meu și eu am cu adevărat încredere că acolo unde mă trimite sau mă pune Dumnezeu este locul în care am nevoie să fiu, pentru că așa e mai bine pentru mine. Uneori constat asta mai târziu, însă nicio clipă nu mă îndoiesc că îmi vor deveni lucrurile clare, limpezi. Mă frământ și-l chem pe Dumnezeu să vindece sufletul meu, însă acea voce duioasă și suavă, de care vorbeam mai sus, întotdeauna mă asigură că locul meu nu îl poate lua nimeni, niciodată.


Unde este locul meu? Exact acolo unde mă aflu. Dacă vine cineva și mă împinge mai la stânga, înseamnă că acolo e locul meu. Și-l accept, pentru că știu că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce-l iubesc pe El. Anul 2020 a fost o dovadă clară în acest sens pentru mine și tocmai de acea știu că Dumnezeu lucrează chiar și atunci când eu nu văd, aud sau simt asta. Iar asta îmi dă nădejde.


Nu pun niciodată bețe în roate nimănui, chiar dacă de-a lungul vremii mulți mi-au pus mie bețe în roate. M-am întrebat de ce oare? Nu am găsit vinovați în exterior, ci mi-am dat seama că eu m-am sabotat de multe ori pe mine, că am spus STOP când de fapt aș fi vrut să spun START, când tot ce era în interiorul meu mă îndemna să fac un pas. Și am ratat momentul. Am pierdut trenul. Și mi-am asumat asta, iar modul critic în care uneori îmi vorbesc se concretizează prin criticile pe care alții mi le aduc, deși poate nu au stat vreodată de vorbă cu mine mai mult de cinci minute. Însă iarăși am ajuns la concluzia că Dumnezeu „recalculează” mereu și mă găsește oriunde m-aș afla.


Oamenii preferă, de multe ori, să-și formeze o impresie din bârfe, povești și primul impact. Asta e. Cine pleacă din viața noastră înseamnă că nu mai avea loc, ne-a învățat ce avea să ne învețe, iar acum fiecare merge spre alte meleaguri, plaiuri ale vieții. Conștiința mea rămâne curată, pentru că știu că nu fac lucrurile cu intenție rea, chiar dacă uneori (poate de multe ori, spun unii) greșesc. Și cu toate astea, eu sunt împăcat cu mine pentru că mereu fac tot ce pot și dau tot ce e mai bun din mine.
Nu sunt invidios, iar când privesc, privesc întotdeauna spre oameni care știu, pot și fac mai mult ca mine și le iau ca repere. Iar când privesc în jos o fac întotdeauna să întind o mână și să spun: hai să îți arat cum am făcut eu, să faci și tu dacă-ți dorești. Nu-mi mai fac idoli, pentru că încă mă vindec de rănile provocate de amăgirea idolilor (oameni, desigur).

Stai cu tine. Ascultă-te! Află dacă te osândește conștiința ta. Iar dacă simți liniște, lasă tot zgomotul din exterior și focusează-te pe PACE. Apa, după ce este aruncată o piatră în ea, face puțin zgomot, însă apoi se liniștește precum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dă-i voie sufletului tău să se liniștească și nu-l agita cu alte gânduri și emoții care să te tulbure.


Fii tu! Uneori asta supără, complexează pe cei care văd în tine ceva ce și-ar dori să fie și ei, dar nu au curaj. Și atunci, preferă ca în loc să te întrebe: cum ai reușit? să arunce cu pietre în tine. Du-i în fața lui Dumnezeu și lasă-i în PACEA LUI. Roagă-te pentru cei care te judecă, te hulesc sau voit te înțeleg greșit. Nu cu puterea ta, ci cu a Domnului. El vine și se roagă în tine, pentru că El a dat porunca să ne iubim unii pe alții. Iar dacă El a dat porunca, El ne dă și puterea să o împlinim. Doar să-i cerem putere, dându-I în schimb neputința noastră. Bucură-te de ceea ce ești, pentru că ești o minune!

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

1 COMMENTS

  1. Putine de spus…profund,minunat mangaietor…PACE!Ma regasesc in acest articol si toata viata am trait cu principiul de a avea o constiinta curata,de a cantari bine înainte de a actiona in defavoarea propriei constiinte!Multumesc!❤

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic