fbpx
Comunicare nonviolenta
Diferența între CERERI și PRETENȚII/COMENZI

Diferența între CERERI și PRETENȚII/COMENZI

Când ceri ca altcineva să facă ceva, singura lui alegere este să cedeze sau să se răzvrătească; fie face ceea ce ai cerut, fie nu face.

Uneori, o pretenție/o comandă poate arăta ca o cerere. Spui: „Iubitule, tunzi, te rog, gazonul astăzi?” Pare o cerere, dar observă ce se întâmplă dacă partenerul spune: „Nu, nu astăzi, sunt obosit și aș vrea să mă relaxez”. Dacă nu te enervezi sau nu simți judecată, a fost o cerere. Dacă te gândești: „De câtă odihnă ar putea avea nevoie o persoană? Este atât de leneș!”, probabil că ai dat o comandă sau ai avut o pretenție.

Trucul pentru a cere ceva ca o cerere este de a evalua în mod egal nevoile tuturor. Pune lucrurile în balanță și vezi: este importantă pentru tine nevoia soțului de odihnă sau nevoia ta de ordine este mai importantă pentru? Atunci când apreciezi în mod egal nevoile fiecăruia, ești mai dispus să vii cu soluții care să satisfacă pe toată lumea.

Iată cum ar putea arăta acest lucru după ce soțul tocmai a spus că vrea să se odihnească în loc să tundă gazonul.
– Deci, chiar îți dorești odihna azi. Înțeleg asta, mai ales după săptămâna pe care ai avut-o.”
– Da, mulțumesc!
– Vreau să te odihnești. De asemenea, îmi fac griji că a noastră curte nu va fi tunsă până când părinții mei vin aici, mâine. Mi-aș dori foarte mult ca locul nostru să arate frumos pe când vin ei. Ai vreo idee despre cum să reușim și să te bucuri de odihnă și să și tundem gazonul până mâine?

În acest exemplu, soția a recunoscut nevoia de odihnă a soțului și și-a afirmat propria cerere ca gazonul să fie tuns până la sosirea părinților ei. Ea își afirmă nevoia, nu soluția. Ei ar putea decide să angajeze un vecin care să tundă gazonul sau el ar putea tunde gazonul mâine dimineață sau ea ar putea tunde gazonul dacă el este de acord să ia alte responsabilități în pregătirea vizitei părinților ei.

O pretenție limitează posibilitățile și creează distanță între oameni. A face o cerere care să aprecieze cu adevărat nevoile fiecăruia în mod egal deschide posibilități și ajută la construirea conexiunii.

Fii conștient de ceea ce simți astăzi când auzi cererea cuiva ca o pretenție. Te poți gândi la un alt răspuns decât să cedezi sau să te răzvrătești?

din Peaceful Living de Mary Mackenzie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic