fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Privește FURIA prin lentila Comunicării Nonviolente (NVC)

Într-un articol anterior, pe care-l puteți citi aici, am vorbit pe larg despre furie și cum poate fi ea abordată prin intermediul Comunicării Nonviolente. În acest articol vreau să vă mai ofer câteva idei-cheie la care să meditați când vine vorba de furie, din înțelepciunea lui Marshall Rosenberg.

 1. Cum aleg să privesc o situație va afecta mult dacă voi avea puterea să o schimb sau să înrăutățesc situația.
 2. Nu există nimic ce poate face altcineva că să ne înfurie.
 3. Orice gândire din capul tău care implică „ar trebui” provoacă violență.
 4. Nu cred că ne înfuriem pentru că nu ne sunt îndeplinite nevoile. Cred că ne înfuriem pentru că îi judecăm pe alții.
 5. Furia este un sentiment natural creat de gândire nenaturală.
 6. Nu spun că e greșit să judeci oameni.. ce e important e să fim conștienți că e judecata cea care ne înfurie.
 7. Chiar dacă nu îți spui părerile pline de prejudecată cu voce tare, ochii tăi arată genul asta de gândire.
 8. Folosiți cuvintele „simt pentru că” pentru a ne reaminti că ce simțim nu este datorită a ceea ce a făcut cealaltă persoană, ci pentru alegerile făcute de noi.
 9. Pentru mine viață care se petrece în interior poate fi clar înțeleasă privind la nevoile noastre. Întreabă-te, „Care sunt nevoie mele în situația asta?”
 10. Când mă conectez la nevoile mele am sentimente puternice, dar niciodată furie. Văd toată furia ca un rezultat a unei gândiri provocatoare, violente, și alienate de viață.
 11. Ucisul de oameni e prea superficial. Pentru mine, blamatul altor oameni, rănitul lor, este o expresie superficială a furiei.
 12. Țelul nostru este să ne păstrăm atenția, în fiecare moment, conectați la viața, viața din jurul nostru. Care sunt nevoile noastre la acest moment, și ce e viu în alții?
 13. Tristețea e un sentiment care ne mobilizează să ne îndeplinim nevoile. Furia este un sentiment care ne mobilizează să îi învinovățim și pedepsim pe alții.
 14. Exprimarea completă a furiei nu înseamnă doar că exprim sentimentele din spate, ci că persoană respectivă mă și înțelege.
 15. Exprimarea completă a furiei înseamnă să ne concentrăm toată atenția conștientă asupra nevoii care nu este îndeplinită.
 16. Cea mai bună cale prin care pot primi înțelegere de la o altă persoană.. e să îi ofer acestei persoane înțelegere, de asemenea. Dacă vreau că ei să îmi audă nevoile și sentimentele, prima oară e necesar să fiu eu empatic.
 17. Când dau oamenilor empatia de care au nevoie, am descoperit că nu ar fi așa greu să îi fac să mă audă.
 18. Furia este un sentiment foarte valoros în NVC. Este o alarmă de trezire. Ne spune dacă ne gândim în feluri aproape garantate să nu ne împlinim nevoile. De ce? Pentru că energia mea nu e conectată la nevoile mele, și nici nu sunt conștient de nevoile mele când sunt furios.

Cărți utile:

 1. Marshall Rosenberg – Comunicarea nonviolentă, un limbaj al vieții
 2. Marshall Rosenberg – The Surprising Purpose of Anger: Beyond Anger Management: Finding the Gift 

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic