fbpx
Disciplină Pozitivă și Parenting
Conectarea – remediul pentru lupta de putere dintre adult și copil

Conectarea – remediul pentru lupta de putere dintre adult și copil

De multe ori, părinții (sau profesorii) și copiii sunt prinși într-o luptă de putere, iar principalul motiv pentru care se ajunge aici este faptul că adultul nu-și găsește în interior puterea să tacă și să se conecteze. Da! Atunci când fiecare vrea să-l convingă pe celălalt de adevărul său, lupta de putere este la un pas distanță. Adultul are tendința să repete, să repete, să repete aceleași cuvinte și reguli. Această tendință de repetiție insultă inteligența copilului și este total lipsită de respect.

Articol realizat de prof. Răzvan DANC – educator parental

Dacă ne dorim ceva de la copilul/elevul nostru este necesar să ajungem împreună la o înțelegere. Da, atunci când în atenție avem dezvoltarea globală a copilului, toate înțelegerile se fac împreună. Iar la final, poate fi util să-l invităm pe copil să repete ceea ce s-a stabilit, așa încât să fim convinși că mesajul a ajuns la el exact așa cum a fost construit. Când vine vorba despre punerea în practică a înțelegerilor, copiii vor fi mult mai dispuși să coopereze dacă au contribuit la decizie. Și totuși, sunt momente în care uită sau intervine ceva mai important (un joc video, de exemplu este mult mai important decât să-și facă ordine în cameră).

Într-un astfel de moment, adultul poate recurge la câțiva pași simpli:

  • Întreabă copilul: Care a fost înțelegerea noastră?
  • Taci din gură! Tu ca adult te-ai comporta total lipsit de respect dacă ai începe să îi reamintești copilului: dar știi că am decisssssss, că am vorbiiiiiiit, hai, te roooooog, mă supăr pe tine și…etc. I-ai insulta inteligența. Te-a auzit. Acum doar testează limita, mai mult inconștient decât conștient sau pur și simplu a găsit ceva mai interesant de făcut, așa cum am spus mai sus.
  • Transmite mesaje-nonverbale: Arată cu degetul spre încheietura mâinii acolo unde ai ceasul care indică ora la care anumite lucruri (agreate înainte) urmau să fie făcute; mângâie copilul, privește-l în ochi, zâmbește-i; oricare ar fi tendința lui de reacție (de eschivare sau solicitare a unei amânări), folosește privirea „bună încercare… 😊” Tăcere deplină! Continuă să fii prezent acolo și nu ceda.
  • La final, pur și simplu, mulțumește-i că și-a respectat înțelegerea. Fără laudă, recompensă sau vreo formă de cicăleală ori învinovățire. Dacă ați constatat că e înțelegerea nu prea funcționează, găsiți una nouă împreună și reveniți la primul pas.

            Atunci când intrăm în dialog cu un copil (și de aici putem extinde la orice altă relație) este bine să conștientizăm care este intenția cu care intrăm în dialog. Există două feluri de intenții posibile:

  • Intenția de a mă conecta cu celălalt;
  • Intenția de a avea dreptate.

Rezultatele sunt diferite în funcție de intenția aleasă. De foarte multe, atunci când părinții nu sunt de acord cu un anumit comportament al copilului, intenția cu care încep dialogul este de a avea dreptate. Prin tot ce spun și transmit, ei își doresc, chiar și în mod inconștient, să le demonstreze copiilor că adultul are dreptate și că ei greșesc. O astfel de atitudine, împinge copilul spre manifestarea rezistenței, pentru că, în mod obiectiv și instinctiv, nimănui nu-i place să i se spună ce și cum să facă în fiecare moment.

Atunci când intenția este de a avea dreptate, avem tendința de a nu ne apleca mai deloc asupra sentimentelor și nevoilor copilului, astfel nu putem manifesta empatie față de dorințele sale interioare. Într-un moment în care tot ce ne dorim este să dovedim că avem dreptate și că el a greșit, tratăm comportamentul copilului dintr-o perspectivă „medicală” adică: urmărim să vedem care este cauza comportamentului.

Pe de altă parte, când adultul vrea să se conecteze, tratează comportamentului copilului dintr-o perspectivă a „încurajării” adică: urmărește să vadă care scopul comportamentului. Din Comunicare Nonviolentă și Disciplină Pozitivă cunoaștem că fiecare om este înzestrat cu un set de nevoi, iar acestea sunt universale. Comportamentul pe care-l manifestăm este o strategie prin care încercăm să ne împlinim aceste nevoi. Practic, comportamentul are un scop.

Din secunda în care privim lucrurile în acest mod, putem începe conectarea cu copilul, îl putem ajuta pe copil să învețe ceva despre sine și lume, ceva care să-i fie de ajutor toată viața, nu doar să-l cenzureze pe moment. Puterea conectării este absolut magică, deoarece fiecare (atât părintele, cât și copilul) se simte respectat, valorizat, văzut… se simte simțit.

Când ne abordăm copilul (sau elevul) cu intenția de a ne conecta, lupta de putere pălește, nu mai are forță, pentru că, într-o astfel de conjunctură, suntem de aceeași parte a baricadei și suntem alături de copil în luptele sale. Nu înseamnă că-i vom rezolva noi problemele sau că-l vom feri de responsabilități. Înseamnă că-i vom fi alături și vom transmite un mesaj de iubire, chiar și atunci când impunem niște limite în mod ferm și cald.

Conectarea este cheia pentru relații sănătoase și un atașament securizant. Conectarea nu garantează o relație perfectă. Nici nu există așa ceva. Conectarea permite construirea de relații autentice, în care greșim, ne cerem scuze și reparăm greșeala, învățăm o lecție și ne îmbogățim viața. Fără conectare, totul este o luptă pentru putere, deoarece avem tendința să privim cu ochi bănuitori pe toată lumea, să fim mereu în gardă și să ne simțim amenințată poziția pe care ne aflăm. Iar când suntem părinți (și profesori), amenințările de acest fel se află la tot pasul, iar fără conectare ele se transformă în adevărate capcane în mintea noastră.

Vă doresc mult succes în a vă conecta cu voi, cu copiii din viața voastră și a descoperi puterea transformatoare a tăcerii.

Dacă ești părinte sau profesor și consideri că ai nevoie de o consiliere, în așa fel încât să găsești cele mai bune strategii pentru a te conecta cu copiii, nu ezita să mă contactezi prin email la adresa: contact@razvandanc.ro sau prin WhatsApp la 0756090094

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic