fbpx
Răzvan Danc
Profesor pentru învățământul primar și preșcolar, educator parental în metoda Positive Discipline și consilier pentru dezvoltare personală. Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă. (Maya Angelou)

Pe cine poți numi prieten adevărat

Uneori, ai nevoie să ți se spună: FII ATENT! și MAI GÂNDEȘTE-TE! Am oameni în jurul meu care mă susțin orice aș face. ORICE AȘ FACE. Care mă investesc cu atât de multă încredere, încât ei sunt convinși că alegerile mele sunt întotdeauna cele mai bune.


Și nu, nu sunt întotdeauna cele mai bune. Din păcate! Au fost momente în care mi-am dorit ca oamenii cei mai apropiați (aceia de pe lista de 2×2 cm) să-mi spună: Fii atent! Să mă tragă de mânecă și să mă ajute să privesc lucrurile dintr-o altă perspectivă. Uneori au făcut-o și le sunt etern recunoscător, iar alteori nu și mi-aș fi dorit să o facă.


Aici vorbesc despre acei oameni care și-au câștigat dreptul (cum spune Brené Brown) să ne asculte povestea, pentru că au demonstrat că ne iubesc plenar, cu toate vulnerabilitățile noastre.


Există momente în care de la astfel de oameni ai nevoie de un duș rece, pentru că nu toate deciziile pe care le iei pentru viața ta sunt inspirate, iar din rezultate se vede limpede asta. Câți nu regretă toată viața o decizie luată într-o clipă.


Pe acei oameni în care aveți încredere deplină (și nu-s mai mulți de câte degete aveți la o mână sau încap de o foaie de 2×2 cm) să-i rugați să vă asculte și să vă spună părerea lor. Aveți convingerea că e o părere sinceră, plină de iubire. Expuneți-vă ideile, puneți lucrurile într-un tablou și luați decizia bună pentru voi. Este magnific atunci când ești ascultat. Când te auzi ce vorbești, se produc o mulțime de conștientizări în creier. Tocmai de aceea, alege cu mare băgare de seamă oamenii cu care vorbești.


Nu, nu este responsabilitatea lor să ia decizii pentru viața ta. Nu, nu îți pot aduce ei succesul și nici nu pot trăi viața în locul tău. Ce pot face, este să vină cu viziunea lor din exterior pentru tine, o viziune curată, curățată de invidie, de critici și judecăți. Am avut oameni în jurul meu care mă iubeau nevoie mare și care totuși mă ironizau, mă atacau în punctele sensibile atunci când nu aveam aceeași trăire sau parcurs ca ei, crezând că-s interesanți. Nu m-am atacat. I-am scos din viața mea, fără nicio notă informativă. Pentru că nu merită una.


Nu e nimeni responsabil pentru starea ta de bine. Însă aceia de pe lista de 2×2 cm te pot asculta și îți pot oferi o părere sinceră. O părere de care poți să asculți. Ei nu doar că văd lucrurile din exterior, dintr-o altă perspectivă, ci au și cunoștință despre povestea vieții tale.


Ai încredere în astfel de oameni și ascultă-i când îți spun „mai gândește-te.” Asta înseamnă să ai un CERC DE SIGURANȚĂ!


Succes!

Răzvan Danc

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic