fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Spune-mi cine îți e prieten și îți spun cine ești

Există oameni în viața noastră, alături de care călătorim un timp, iar alții care intră și rămân alături de noi întreaga viață, ba chiar dincolo de ea.


De-a lungul timpului, am avut mulți prieteni, oameni de la care am învățat, cu care am împărtășit pasiuni, idei ori credințe. Unii au plecat din viața mea în momentul în care au decis sau am decis, iar alții sunt încă aici și ne bucurăm infinit unii de alții. Mai sunt și prieteni pe care-i iubesc… de la distanță.


Știți cine sunt cei mai buni prieteni? Stop. Știu! Unii vor spune: eu sunt cel mai bun prieten al meu. Excelent, însă nu îți ești suficient. Nu te închide în colivia, în bula ta. Creierul uman este social și este făcut pentru a se conecta cu alte creiere, în așa fel încât să crească, să se dezvolte, să vindece ființa.


Ne naștem în relație. Ne rănim în relație. Ne vindecăm în relație.


De foarte multe ori, ai o imagine de sine excelentă, însă care se prăbușește atunci când ieși în lume și interacționezi cu alții. Între patru pereți, poți fi ZEN, însă dacă nu lucrezi să-ți păstrezi pacea, inima și mintea netulburate atunci când ieși afară, când trăiești viața cu tot ce înseamnă ea, tot ZEN-ul cu care te mândrești este egal cu ZERO.


Așa că, DA! Avem nevoie de oameni lângă noi. Oameni pe care să-i privim, pe care să-i sunăm sau să le trimitem un SMS. Oameni pe care să-i felicităm, alături de care să plângem ori alături de care să ne bucurăm.


Singurătatea nu este pentru OM. Este o iluzie și o mare minciună pe care ți-o spui, că poți de unul singur. Nu. Nu poți. Nu cât să fii fericit. O bucurie împărtășită cuiva se dublează, iar o suferință se înjumătățește.

Desigur, nu ne punem fericirea, liniștea sau starea de bine în general în responsabilitatea altora. Așa vom sfârși prin a fi niște prieteni toxici. Nu trebuie să iubim doar pentru a fi iubiți. Nu trebuie să ajutăm doar pentru a primi recunoștință. Calea este echilibrul.


Și totuși. Cine sunt cei mai buni prieteni? Cei care ne iubesc nu chiar și cu vulnerabilitățile noastre, ci datorită lor. Brené Brown scrie în cartea Curajul de a fi vulnerabil, că vulnerabilitatea nu este deloc despre slăbiciune, ba chiar este cea mai bună unitate de măsură a curajului, pentru că din vulnerabilitate se naște iubirea, bucuria, creația etc.


Așadar, oamenii care te iubesc pentru ce ești, care-ți oferă libertatea de mișcare, de gândire, de explorare, oamenii care au curajul să-ți spună când greșești și să nu te lase să persiști în prostie, care te încurajează, care sunt sinceri și care văd în tine potențial, aceia sunt oamenii pe care vrei să-i ai alături.


Brené sugerează să luăm o foaie de 2×2 cm și să scriem acolo numele oamenilor ale căror păreri contează pentru noi. Eu am două astfel de nume: mama și încă o persoană. În rest, nu mă interesează părerea nimănui despre mine sau despre ce ar trebui să fac, pentru că știu că aceia care-și dau cu părerea nu mă iubesc pentru ce sunt, ci pentru ce ar vrea ei să fiu. Te pot asculta, însă nu te aștepta să fac cum spui tu.


Iar eu nu vreau să fiu cum vrea nimeni. Pe acea listă de 2×2 cm am scris numele oamenilor pe care-i pot suna la orice oră, care știu că mă vor asculta, mă vor sfătui și îmi vor spune: „sunt aici pentru tine.”

De astfel de prieteni avem nevoie. Ei reprezintă o comoară. Nefericirea umană apare din comparații. Comparațiile produc nemulțumire și rușine.

Rușinea are 3 caracteristici după Brené:
1. Toți o avem (doar psihopații nu simt rușine);
2. Rușinea nu vrea să se vorbească despre ea;
3. Cu cât vorbim mai puțin despre rușine, cu atât ne stăpânește mai mult.


Avem nevoie de prieteni în fața cărora să putem fi vulnerabili, în fața cărora să ne deschidem sufletul și despre care să fim convinși că nu ne vor scoate vreodată ochii cu replici: „de câte ori nu ți-am fost aproape”, „câte am făcut eu pentru tine…” urâți oameni sunt cei care fac un bine, apoi scot ochii sau așteaptă ceva în schimb. Binele făcut este egal cu zero, dacă apoi aștepți recunoaștere.


Avem nevoie de prieteni!

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic