fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

De ce nu putem ierta – o viziune creștină

Vrem să găsim putere de a ierta în noi înșine. Acesta este principalul motiv pentru care nu putem ierta sau iertăm foarte, foarte greu. E o iluzie și o minciună. Nu există în noi putere de a ierta, deoarece suntem sufocați de ego-ul care trăiește cel mai mult în îndreptățire de sine (nu sunt eu vinovat, tu ești sau, în cel mai „bun” caz, am făcut asta pentru că tu ai făcut asta).

Articol realizat de prof. Răzvan DANC

Așadar, oamenii care vor căuta puterea în ei pentru a ierta, vor eșua de fiecare dată în mod lamentabil, vor urî mai tare și vor ajunge ușor, ușor să se urască și pe ei, intrând într-un cerc al lui: nu sunt capabil de asta, nu sunt bun de nimic, ce rost mai are să încerc.

Deci puterea de a ierta este doar de la Dumnezeu. El vine în noi, dacă-L chemăm și ne dă putere să iertăm și în măsura în care noi iertăm pe altul, ne iartă și pe noi Dumnezeu, deci eu, personal, nu mi-aș dori ca vreodată Dumnezeu să-mi spună „iertarea trebuie să aibă o limită.” Slavă cerului că Dumnezeu ne spune să ne ridicăm ori de câte ori cădem, să ne întoarcem cu pocăință la El și să ne bucurăm de iertarea (deci iubirea) Lui. Deci să iertăm de 70 de ori câte 7. Cu ajutorul Lui!

La asta mă silesc și eu legat de aproapele. Să-l iert mereu și mereu, să-l privesc așa cum îl vede Dumnezeu și să mă uit mai mult la greșelile mele decât să țintesc cu piatra spre el pentru neputințele lui. Ori de care ori vreau să fac asta singur, greșesc, mă pierd pe drum, mă las prins în amintiri, în judecată și în durerea a ceea ce am trăit din cauza a ceea ce mi s-a întâmplat. Abia când am început să-L chem pe Dumnezeu în ajutor (la început doar din vorbe, fără să simt ceva), am văzut că se schimbă ceva în interiorul meu (am început să privesc altfel pe omul din fața mea, mi s-a luminat înțelegerea și l-am văzut într-o nouă lumină, am descoperit anumite detalii pe care nu le știam, care mi-au trezit compasiunea etc). Și am continuat. Sunt pe Cale.

Avem multe convingeri greșite, false despre iertare. Iertarea este o lucrare divino-umană, care nu anulează asumarea responsabilităților sau a consecințelor, care nu presupune împăcare, renunțarea la ce ni se cuvine, ci este forma supremă de dragoste, lucrare în care-l duc pe cel ce-mi face rău alături de mine în rugăciune, eliberându-mă de ură, judecată, îndreptățire de sine și înțelegând că eu sunt uneori chiar mai rău decât cel pe care-l arat cu degetul. Fără a anula consecințele! Adică eu lucrez la iertare cu harul Lui, însă pot decide să nu mai continui sub nicio formă relația cu tine. Contează mult ce simt. Dacă sufletul meu e liniștit când mă gândesc la tine, înseamnă că sunt pe drumul bun al iertării.

A mea e voința: vreau, Doamne, să iert. Mai departe intervine Dumnezeu și lucrează: ajută-mă, învață-mă, vindecă-mă, luminează-mă, dă-mi să-l iubesc așa cum îl iubești Tu și așa mai departe. E o operație fără anestezie, în care ego-ul urlă și vrea să scape de… smerenie.

Singuri nu se poate! Suntem prea egoiști să putem ierta pe cineva, cu puterea noastră. Întotdeauna credem că avem dreptate, că doar nouă ni se întâmplă, că lumea e rea, că noi suntem niște victime, că suntem perfecți, că n-am făcut nimănui niciun rău niciodată, că…, că…Doar harul lui Dumnezeu ne vindecă de această boală a sufletului.

Deci am încetat demult să cred că pot eu ierta singur. Lucrez, mă rog și am răbdare, iar când mă cuprinde furia, frustrarea, resentimentul, nu fug, ci-l chem pe Dumnezeu în ce trăiesc: Doamne, vino în furia mea și vindecă sufletul meu.

Doamne ajută!

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

2 COMMENTS

  1. Foarte frumoase cuvinte si adevarate!
    Adevarat fara Dumnezeu suntem nimic.
    In orice necaz si nu numai sa l chemam pe Dumnezeu sa ne ajute si sa i multumim pentru toate in fiecare zi.
    Multumim Razvan Danc pentru tot ce faci!
    Sa ti ajute Dumnezeu in toate!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic