fbpx
Răzvan Danc
Profesor pentru învățământul primar și preșcolar, educator parental în metoda Positive Discipline și consilier pentru dezvoltare personală. Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă. (Maya Angelou)

Echilibrul în vremuri tulburi

Deschide-ți inima pentru a primi ajutor și iubire. Acesta ar fi nevoie să fie gândul nostru clipă de clipă în aceste vremuri, în care din toate colțurile năvălește asupra sufletului nostru extrem de sensibil valuri de frică, panică, durere, neputință și suferință. Acest răstimp este unul în care să ne punem în balanță valorile, să ne evaluăm relațiile, obiceiurile și conjuncturile în care ne aflăm. De asemenea, această perioadă de testare a limitelor ne învață atât de multe despre noi și despre cei pe care îi considerăm importanți în viața noastră.


Pentru a putea primi ajutor și iubire este nevoie să ne dorim acest lucru. Frica ne blochează și ne transformă în mici arici, care nu acceptă nimic din ce vine din exterior și care ne consumă toate resursele energetice din interior. Mai devreme sau mai târziu, vom obosi și pur simplu nu vom mai avea tăria necesară de a continua să privim spre ziua de mâine, acceptând-o pe cea de astăzi și prețuind lecția adusă de ziua de ieri.


Izvorul nesecat de iubire și putere este Dumnezeu. Îmi vine acum în minte un mesaj care spune: dă-i lui Dumnezeu slăbiciunile tale, iar El îți va da ție puterea Lui. Cât de măreț, cât de încurajator este acest gând! Oameni frumoși, încercați, însă în continuare la fel de frumoși, nu sunteți singuri. Dumnezeu este în continuare cu noi și avem nevoie să avem încredere, credință în purtarea Lui de grijă. Când frica dă năvală, alergați (pentru că frica antrenează o energie de tipul luptă sau fugi, care într-un mod sau altul e nevoie să fie consumată) în brațele pline de iubire și de protecție a lui Dumnezeu.


Rugați-vă, revărsați toată cantitatea de energie negativă la picioarele Lui și rugați-L să aibă grijă de voi, de cei pe care îi iubiți și de întreaga lume. Nu căutați să vă explicați „de ce” sau „cum” se poate produce asta, deoarece mintea umană este limitată și nu poate accesa niște gânduri, energii atât de mărețe ca ale lui Dumnezeu. Voi, pur și simplu, aveți credință. Cereți și vi se va da. Pacea pe care o veți resimți după o astfel de rugăciune, o rugăciune făcută cu smerenie, cu inima deschisă este semnul că mângâierea lui Dumnezeu a ajuns la voi, așa cum ne învață Sfântul Paisie Aghioritul.


Deschideți inima voastră în fața Tatălui ceresc și rugați-l să vă vindece, să vă întărească. Petreceți timp alături de cei dragi, faceți ordine prin dulap, prin calculator și ordine prin viață. Acolo unde vă este teamă să intrați, pentru că nu știți ce vă așteaptă (mai ales în planul emoțional), rugați-L pe Dumnezeu să facă lumină și curățenie. Voi doar acceptați ce urmează. Asta am cerut și eu. M-a durut. M-a surprins. Însă după ce am spus „fie, Doamne, voia Ta și nu a mea” m-am liniștit, chipul mi s-a înseninat și chiar dacă au plecat niște oameni din viața mea, mă simt mult mai bine, mai liniștit, mai curat, mai plin de viață și de bucurie.


Nu lăsați frica să vă paralizeze. Filtrați foarte bine materialele pe care le lecturați, sursele din care vă luați informația în aceste zile, deoarece laitmotivul tuturor noutăților este panica. Liniștiți-vă și priviți cu sinceritate tot ce puteți voi să faceți. Este un timp în care contemplarea propriei vieți vă poate ajuta să vă ridicați deasupra a ceea ce până acum o lună erați și să începeți o nouă viață, una mai plină de sens, mai aproape de Dumnezeu și trăită în lumină și adevăr. Aveți încredere! Deschideți-vă inima și primiți iubirea și ajutorul de care sufletul vostru are atât de multă nevoie în aceste clipe.


Respirați conștient, ori de câte ori apare o stare de panică în mintea voastră. Frica începe de la un gând care interpretează ceva ce se întâmplă în realitatea exterioară sau interioară ca o posibilă amenințare pentru viața voastră. Sentimentul de frică este influențat și crește direct proporțional cu numărul, cantitatea de gânduri și emoții care i se adaugă. Când începe acest bulgăre să crească, am intrat în zona emoțională a creierului și fix în acel moment este nevoie de respirație conștientă, de a te conecta la mediul înconjurător și de a accepta adevărul că lucrurile nu o iau la vale, ci totul se petrece în mintea noastră.


Inspiră (și numără în gând până la 4). Ține aerul (și numără în gând până la 4). Expira (și numără în gând până la 4). Ține aerul (și numără în gând până la 4). Repetă acest exercițiu ori de câte ori ceva nu pare a fi în regulă în mintea și în zona emoțională a ta. Te va ajuta să te liniștești, iar mai apoi poți vedea lucrurile mult mai clar. Emoția deformează realitatea.
Așadar, deschideți-vă inima. Eliberați-vă emoțional de toată energia negativă pe care o gândiți și o simțiți în aceste vremuri. Chemați-L pe Dumnezeu alături, pe Îngerul vostru Păzitor, pe Fecioara Maria și folosiți aceste zile pentru a vă cerceta îndeaproape viața pentru a vedea unde mai aveți de lucrat, de vindecat, unde vă consumați prea multă energie și unde nu vă implicați deloc.


Cuvântul-cheie al acestor zile este: echilibru.

Așa să fie!

Răzvan Danc

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic