fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Un mesaj pentru 12 ianuarie…CE AM EU DE ÎNVĂȚAT DIN ACEASTĂ SITUAȚIE?

Ți s-a întâmplat vreodată să treci prin aceeași problemă de mai multe ori? Să ajungi să crezi că e „un făcut”? Aceeași situație? Poate chiar aceeași oameni? Ai fost înșelat de mai mulți oameni, ai fost răsplătit cu rău după ce ai făcut un bine? Ai ajuns în același loc de unde ai plecat? Te-ai întrebat vreodată de ce? De ce anumite lucruri se tot repetă în viața noastră și cu timpul durerea este tot mai mare? Mi s-a întâmplat și mie și mi-am pus întrebarea „de ce?” Această întrebare poate fi interpretată în două moduri radical diferite și cu răspunsuri diferite:

  1. Cu multă curiozitate (hmmm, oare DE CE mi se întâmplă asta iar și iar?);
  2. Cu frustrare (of! DE CE mi se întâmplă tocmai mie asta iar?);

Sesizezi diferența de ton? Așa cum pui întrebările, așa găsești răspunsurile. Dacă ești frustrat, vei ajunge la concluzia că toți au ceva cu tine, că Dumnezeu e rău și te pedepsește, că ești blestemat, că ai o soartă nefericită și nu mai e nimic de făcut pentru a te salva. Ai ajuns să fii o victimă ce are nevoie de un salvator. Dacă alegi să fii curios, atunci vei începe să pui lucrurile cap la cap. Totul devine un puzzle și vei vedea că fiecare piesă are locul ei în ecuația dezvoltării tale.

Frustrarea nu duce nicăieri. Din contră, te afundă și mai tare în mlaștina gândirii distructive. Pe de altă parte, curiozitatea te ajută să vezi lucrurile mereu și mereu din noi perspective.

Haideți să explorăm curioși trei motive pentru care pot să se repete anumite lucruri în viața noastră.

  1. PENTRU CĂ REFUZĂM SĂ ÎNVĂȚĂM O LECȚIE – acesta este motivul principal pentru care eu cred că retrăim anumite experiențe. Fiecare dintre noi avem lucruri de învățat pe acest pământ și e necesar să ne asumăm NOI ÎNȘINE responsabilitatea faptelor și alegerilor noastre. Când fugim sau pasăm această responsabilitate, lucrurile tind să se repete, cu alți oameni sau poate nu, până ajungem să vrem să învățăm lecția. O întrebare foarte utilă în acest demers este: CE LECȚIE AM EU DE ÎNVĂȚAT DIN ACEASTĂ SITUAȚIE? Dacă ai răbdare și treci în poziția de observator, adică să vezi lucrurile obiectiv, în afara emoției, întotdeauna va exista o lecție pe care e necesar să o înveți. Iar atunci când ai învățat-o, s-a închis cercul și tu ești liber să experimentezi lucruri diferite. Gândește-te la momentele din viața ta când ai învățat o lecție și cum te-ai simțit după. Sunt convins că fie nu au mai apărut astfel de evenimente în viața ta fie, dacă au apărut, ai știu exact ce e de făcut și ai rezolvat totul fără suferință;
  2. PENTRU CĂ NE COMPLACEM ÎN STAREA DE SALVATOR – salvatorul are o schemă cognitivă deprinsă: „nu sunt suficient de bun” și atunci are nevoie de o victimă pe care să o salveze. Cum fiecare dintre noi avem lucruri de învățat, dacă nu-i lăsăm pe ceilalți să învețe, ne facem rău nouă și lor. Metafora lecției este „datul cu capul de perete”. Dacă pui o pernă, victima nu va simți impactul, deci nu va învăța nimic. Lucrurile se repetă iar și iar. Salvatorul pune perne, victima nu simte și nu învață nimic. Însă va veni o clipă în care salvatorul nu va fi acolo (pentru că nu poate, nu vrea, a obosit, nu mai are putere, e bolnav etc). Puterea cu care victima lovește peretele este foarte mare și culmea, se va întoarce împotriva salvatorului. Dacă știți oameni care s-au întors împotriva voastră doar pentru că o dată nu i-ați ajutat, e posibil să trăiți într-o relație salvator-victimă. Întrebându-vă ce aveți de învățat de aici, răspunsul e clar: lasă omul să-și asume răspunderea, să-și învețe lecția pentru că doar așa va ieși din acea conjunctură și se va echipa cu aptitudinile necesare să facă față în viitor unor situații familiare. Fii alături de el, însă nu fă lucrurile în locul său.
  3. PENTRU CĂ NE COMPLACEM ÎN STAREA DE VICTIMĂ – victima are o schemă cognitivă deprinsă: „nu pot” și atunci are nevoie de un salvator care să creadă despre el „sunt suficient de bun doar dacă ajut” și de un agresor care să o ajute pe victimă să-și confirme faptul că nu poate și nu merită să fie iubită. Multe victime nu își asumă responsabilitatea vieții lor, ci mereu dau vina pe ceva sau cineva, ori speră într-un miracol sau o salvare minune. Până nu ieșim din această stare și nu ne asumăm deplina responsabilitate pentru viața noastră, ne vom întoarce iar și iar la acel perete de care ne vom lovi, de fiecare dată mai tare. Întrerupem acest cerc, tot cu întrebarea magică: CE AM EU DE ÎNVĂȚAT DE AICI?

Mai există și alte motive și poți medita la ele, însă îți recomand să iei o foaie de hârtie, să-ți notezi „oportunitățile” ce se tot repetă și să scrii întrebarea: CE AM EU DE ÎNVĂȚAT DE AICI? Conectează-te apoi la tine și ascultă-te! Răspunsul e în tine!

Succes!

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic