fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Un mesaj pentru 13 ianuarie…ÎMI E BINE CÂND ÎȚI E BINE!

Dacă ai relații perfecte, acest mesaj nu este pentru tine. Dacă simți că e loc de (mai) bine și (mai) frumos, continuă să citești. Fantastica descoperire a celor care studiază creierul uman este că acesta are și o caracteristică socială. Dacă în trecut se credea că singurul scop al creierului este acela de a ne menține în viață, fiind permanent atent la posibilele pericole, noile descoperiri ne ajută să înțelegem că al nostru creier vrea mai mult de atât…își dorește să se conecteze cu alte creiere, își dorește să socializeze. De aici pricepem foarte clar faptul că omul nu a fost creat pentru a fi singur și nici nu-i face bine să fie singur.

Îmi este bine când îți este (și ție) bine! Despre asta este compasiunea. Această minunată stare superioară se naște din empatie. Empatia este puterea „magică” de vedea cu ochii celuilalt, de a auzi cu urechile lui și de a simți cu inima sa, fără a te detașa de tine însuți.

Sănătatea noastră fizică și emoțională este puternic influențată de calitatea relațiilor pe care le avem. Dacă trăim în relații toxice, corpul nostru este intoxicat la propriu cu hormoni care provoacă stres, iar stresul pe termen lung provoacă o mulțime de probleme de sănătate. Pe de altă parte, dacă suntem în relații armonioase, suntem mai sănătoși, trăim mai mult, avem mai mult echilibru psiho-emoțional și categoric suntem mai optimiști.

Prin acest mesaj te invit să-ți analizezi din nou relațiile și să vezi dacă există toxicitate acolo. Dacă găsești, întreabă-te ce poți face? De ce există această toxicitate. Nu uita că doar fiind curios vei găsi o soluție, nu și dacă ești frustrat. Care este intenția cu care pașești în relație? Cu intenția de a te conecta sau cu intenția de a avea dreptate? O relație nu este doar despre un EU și un TU, ci despre un EU, un TU și SPAȚIUL DINTRE NOI. Ce este acest spațiu? Unii ar zice că e gol, însă așa cum spațiul dintre stele nu e deloc gol, tot așa nu este nici spațiul dintre noi.

Spațiul dintre noi este zona în care se regăsesc toate credințele pe care le avem: despre noi, despre lume, despre celălalt și despre relația noastră. Este un câmp energetic ce curge între parteneri. Când spațiul este toxic, evident că relația se uzează, nimeni nu se simte iubit, apreciat, dorit și până la ceartă apoi la despărțire nu mai e decât un pas. Trăim într-o aprigă luptă pentru putere. Avem nevoie de empatie, compasiune, bunătate și iertare. Toate în numele iubirii vindecătoare.

Cum să purificăm spațiul dintre noi? Prima dată să ne asigurăm că vrem să facem asta. Harville Hendrix a dezvoltat o terapie care mie mi se pare foarte utilă și nu doar la nivel de cuplu. Este vorba de terapia IMAGO. Iar Hendrix spune că pentru un spațiu care să ne ajute să creștem și să ne dezvoltăm avem nevoie să recurgem la trei „practici”:

  1. Conversații sigure – partenerii vorbesc și ascultă cu rândul în cadrul unui proces structurat – dialogul IMAGO;
  2. Zero negativitate – puterea de a ne exprima dorințele fără a-l pune la pământ pe interlocutor pentru că nu este vorba doar despre ceea ce spunem, ci mai ales despre felul în care o facem;
  3. Confirmări zilnice – un angajament, spune Hendrix, de a manifesta comportamente pline de atenție, de a face surprize și de a mări doza de divertisment din interiorul relației.

Iată așadar, trei posibile resurse pentru a aduce mai multă armonie în relațiile voastre: o conversație intențională și nonviolentă, fără negativitate și cu atenție zilnică, atenție conștientă. Pentru mai multe detalii despre dialogul IMAGO, vă recomand cărțile scrise de Harviile Hendrix și Helen LaKelly Hunt!

ÎȚI POȚI VINDECA RELAȚIILE! ÎȚI POȚI VINDECA VIAȚA!

Succes!

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic