fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Un mesaj pentru 24 ianuarie…RĂSPUNSUL E SIMPLU. RĂSPUNSUL E LA TINE!

De multe ori m-am surprins căutând un răspuns. Și îl găseam relativ ușor, însă nu eram deloc mulțumit. După ce găseam răspunsul, îmi mai puneam 1000 de alte întrebări, doar, doar să fiu cât mai departe de soluție. Și eram așa de frustrat. Era un mecanism de „autodistrugere” și „autodistragere”.

Există două soiuri de oameni: cei care caută răspunsuri și cei care caută probleme. Cei care văd în toate problemele o soluție și cei care văd în toate soluțiile o problemă.

Așadar, astăzi îți spun că răspunsul pe care-l cauți este simplu și el este întotdeauna la tine, e în sufletul tău, în mintea ta și nu e deloc tăcut. Doar că nu urlă. E liniștit și se poate face auzit doar dacă alegi să taci. Ești conștient de vacarmul din mintea ta? E acel pilot automat, acea voce care se activează pe sistemul „eu, mine, mie” și toate-s doar despre EU, toate-s doar despre cât de rău sunt, de câte probleme am, de cât de urât e momentul prezent, cât sunt de nefericit, ce și câte mi s-au întâmplat mie în trecut și cât de înfricoșător e viitorul.

Specialiștii numesc această stare a creierului: „rețeaua neurală a modului implicit”. Ea se activează, spun cercetătorii, în momentul în care ai ieșit din prezent sau nu mai faci ceva care să îți capteze atenția. Mai mult de atât, ei vorbesc despre această rețea neurală ca despre un demon care năvălește asupra noastră cu tot felul de presupoziții și scenarii sumbre. Nu putem lupta contra lui, deoarece e „bătrân” și „experimentat”. Tot ce putem face este să revenim la momentul prezent. La aici și acum.

Aici și acum când ai întrebări despre viața ta. Ce poți experimenta? 1) o ÎNTREBARE existențială, 2) o VULNERABILITATE (sau problemă pe care o întâmpini în viața ta) sau 3) un EVENIMENT de viață (ceva foarte important pentru tine). Răspunsurile le ai deja în interiorul tău. E nevoie doar să faci puțină liniște și să te întrebi: „ce să fac?”, de exemplu. Când am studiat jurnalismul am învățat cât de important este felul în care formulăm o întrebare. Acum, vin și spun, cât de important e felul în care ascultăm răspunsul. Mesajele din interiorul nostru sunt simple și aduc liniște. Când ai de luat decizii sunt de felul „da” sau „nu”. Dacă sunt însoțite cu „da/nu, dar…” deja nu mai sunt ale tale, ci ale sistemului egotic „eu, mine, mie” și e necesar să reformulezi.

Așază întrebarea pe foaie și notează toate răspunsurile pe care le primești. Fă înainte câteva exerciții de respirație, pentru a te asigura că ești acum și aici. De ce e util să notezi? Pentru că atunci când notezi ești în prezent. De folos mai poate fi să te întrebi: „ce aș răspunde unui prieten care-mi spune toate astea?” – iar aici tratezi lucrurile din poziția de Observator.

Noi primim răspunsuri, însă ni se par prea ușoare pentru a fi adevărate sau demne de a fi luat în seamă și tocmai din cauza asta ne scufundăm în întrebări și probleme. Ascultă-te tăcând!

Succes!

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic