fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Cum poate stima de sine scăzută să înrăutățească depresia

Știm cu toții că persoanele cu stima de sine scăzută au mai multe șanse să fie deprimate, dar există modalități specifice prin care o viziune negativă despre tine mărește și apoi îți menține depresia. Nu este doar faptul că te etichetezi în moduri negative, cum ar fi să-ți spui: „Sunt un învins”, „Sunt plictisitor ” sau „Sunt un eșec”. E destul de rău. Dar ia în considerare câteva dintre celelalte moduri prin care autocritica duce la mai multă depresie. Îți sună cunoscut vreuna dintre următoarele?

Rumiare: Te gândești mereu la toate defectele tale. Răspunsul la negativ te face și mai deprimat. Îți este greu să renunți la aceste gânduri negative intruzive. Cum un gând negativ apare, ești deturnat.

Comparații neloiale: te compari mereu și mereu cu alți oameni care se descurcă mai bine decât tine și apoi te consideri inferior. Acest lucru te face să te simți mai rău. Rareori te compari cu oameni care nu se descurcă la fel de bine ca tine.

Nu te poți bucura de activități: Când faci ceva care înainte îți plăcea, acum nu te mai bucuri la fel de mult și ajungi să te critici pentru că nu resimți plăcerea pe care o trăiai, simțeai în trecut. Nu-ți dai seama că a depăși depresia este ca și cum ți-ai reveni în formă după ce nu ai făcut o lungă perioadă de timp exerciții fizice. Va fi nevoie de multă muncă, iar motivația s-ar putea să nu apară din prima clipă, ci este nevoie să continui, să fii perseverent.

Indecizie: Îți este greu să iei decizii pentru că gândești atât de negativ despre tine încât nu-ți dai credit pentru nimic și crezi că îți lipsește capacitatea de a face față oricăror aspecte negative ale vieții. Nu reușești să crezi că s-ar putea să renunți la această stare negativă de spirit și de raționare și să fii liber.

Frica de regret: Eviți să iei decizii de a te schimba sau de a face ceva deoarece crezi că nu va funcționa și vei ajunge să regreți. Stima de sine scăzută te face să te simți înghețat și incapabil să acționezi, deoarece crezi că singurul răspuns la ceva care nu funcționează va fi să te critici.

Izolare: Pentru că ai o imagine atât de negativă cu privire la tine, eviți oamenii, deoarece crezi că ai puține de spus și că ai putea fi o povară pentru ceilalți. Această izolare te face și mai deprimat. Pentru că te izolezi, vei rumina mai mult, insistând asupra a ceea ce este în neregulă cu tine, mai degrabă decât să te implici și să faci primul pas în a-ți trăi viața.

Dr. Robert Leahy în Psychology Today
Traducere și adaptare Răzvan Danc

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic