fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

O metaforă pentru sănătatea mentală a copiilor

Imaginează-ți un râu liniştit, care trece printr-un peisaj rural. Acesta este râul stării tale de bine. Ori de câte ori eşti în apă, plutind liniştit în canoea ta, simți că eşti, în general, într-o relație bună cu lumea din jur. Ai o înţelegere clară despre tine, alţi oameni şi viaţa ta. Poţi fi flexibil şi te adaptezi atunci când situațiile se schimbă. Eşti stabil şi liniştit.

Uneori, însă, pe măsură ce pluteşti, te apropii prea mult de mal. Acest lucru îți cauzează diferite probleme, în funcție de malul de care te apropii. Un mal reprezintă haosul, unde simți că nu eşti în control. În loc să pluteşti liniștit pe râu, ești prins în curentul pragurilor tumultoase şi confuzia şi turbulențele stăpânesc ziua. Trebuie să te îndepărtezi de malul de haos şi să revii în fluxul potolit al râului.

Dar să nu mergi prea departe, pentru că malul celălalt prezintă propriile pericole. Este malul rigidității, care este opusul haosului. Contrar pierderii controlului, rigiditatea survine când îți impui controlul asupra a tot şi toate din jurul tău. Refuzi în totalitate să te adaptezi, să faci compromisuri sau să negociezi. În apropiere de malul rigidității, apa bälteşte, iar stuful şi ramurile arborilor îți împiedică ambarcațiunea să se întoarcă râul bunăstării.

Deci, o extremă este haosul, unde există o lipsă totală de control. Cealaltă extremă este rigiditatea, unde e prea mult control, ceea ce duce la o lipsă de flexibilitate şi adaptabili tate. Oscilăm cu toţii între aceste două maluri, pe măsură ce zilele trec-in special in timp ce încercăm să supravieţuim ca părinte. Când suntem mai aproape de maluri, ne aflăm în Raul cel mai îndepărtat de sănătatea mentală și emoțională. Cu cât vom evita mai mult malurile, cu atât vom petrece mai mult timp bucurându-ne de râul stării de bine. O mare parte din viaţa noastră adulți poate fi văzută astfel: deplasându-se de-a lungul acestor trasee, uneori în armonia fluxului bunăstării, iar uneori în haos, în rigiditate, sau mergând în zigzag între cele două. Armonia apare din integrare. Haosul şi rigiditatea apar atunci când integrarea este blocată.

Toate aceste lucruri sunt valabile şi pentru copiii noştri. Ei au propriile lor mici canoe care plutesc în jos, pe propriul râu al stării de bine. Multe dintre provocările cu care ne confruntăm ca cât de părinți se datorează perioadelor când copiii noştri nu plutesc liniştit, când sunt fie prea haotici, fie prea rigizi. Copilul tău de trei ani nu vrea să împartă cu nimeni barca lui de jucărie, în parc? Rigiditate. Izbucneşte în plâns, urlă şi aruncă nisip când noul său prieten îi ia barca? Haos.

Ce poţi să faci este să-ți ghidezi copilul înapoi pe râu, într-o stare de armonie, care evită atât haosul, cât şi rigiditatea.

Practic, toate momentele de supravietuire se potrivesc în acest cadru, într-un fel sau altul. Credem că vei fi uimit să vezi cit de bine te ajută ideile de haos și rigiditate ca să înțelegi cele mai dificile comportamente ale copilului tău. Aceste concepte iti permit, de fapt, să iei „temperatura”, gradului de integrare al copilului, în orice moment. Dacă vezi haos şi/sau rigiditate, ştii că nu e într-o stare de integrare.

De asemenea, atunci când este în flux, demonstrează calitățile pe care le asociem cu cineva care e sănătos din punct de vedere psihic şi emoţional: este flexibil, adaptabil, stabil şi capabil să se înţeleagă pe el însuşi şi lumea din jur.

Abordarea puternică și practică a integrării ne permite să vedem diferitele moduri în care copiii noştri – sau noi înşine – experimentăm haosul şi rigiditatea pentru că integrarea a fost blocată. Când devenim conştienţi de această idee, putem să creăm şi să realizăm strategii care să promoveze integrarea atât în viaţa copiilor noştri, cât şi a noastră.

Creierul copilului tău, Dr. Daniel J. Siegel și Dr. Tina Payne Bryson, editura For You, București, 2017

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic