fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

ROATA ALEGERILOR – Strategie de autoreglare emoțională pentru preșcolari

În ultima vreme, vorbesc tot mai des cu copii, profesori și părinți despre tehnici de autoreglare emoțională pentru cei mici. Nu este absolut nicio problemă în a simți emoții (constructive sau distructive), contează ce facem atunci când le trăim.

articol scris de prof. Răzvan Danc

Atunci când copiii simt emoții distructive foarte puternice (de exemplu: supărare, furie, enervare, iritare, frustrare, mânie) ei se manifestă în moduri pe care le cunoaștem. Totuși, dincolo de acest comportament, este un copil care nu reușește să facă față cascadei de adrenalină și cortizol – hormoni de stres.

Cu toate acestea, comportamentul copilului poate fi văzut ca un iceberg, la suprafață vedem ce face copilul, însă partea cea mai importantă este în adâncime – acolo găsim scopul și motivul pentru care copilul se comportă așa cum se comportă. Despre asta, altădată.

Le-am spus copiilor în nenumărate rânduri că pot să simtă orice emoție, însă este necesar să căutăm să ne liniștim în momentele de furtună emoțională pentru că dacă nu facem asta, în timp sănătatea și relațiile noastre au de suferit. Așadar, i-am învățat mai multe tehnici prin care se pot liniști. La cursul pe care l-am organizat alături de Psiholog Alexandra Jarda am prezentat cadrelor didactice peste 25 de tehnici de autoreglare emoțională + mecanismul din spatele lor (adică de ce funcționează și ce se întâmplă în creierul copiilor).

Astăzi am făcut un pas înainte în sala de grupă. Am așezat unele dintre cele mai iubite și mai eficiente metode pentru autoliniștire pe o roată. Descriu mai jos procesul, poate vă va fi de folos:

1. Pe o foaie A3 am desenat un cerc;

2. Am făcut un brainstorming cu copiii cu privire la tehnicile de liniștire pe care noi le cunoaștem deja;

3. Am auzit mai multe idei și le-am acceptat pe toate;

4. Din aceste idei am selectat alături de ei câteva pe care le-am pus pe această roată. Fiecare tehnică pe o „felie de pizza”;

5. Am început cu ZONA VERDE – am invitat un preșcolar să deseneze cu verde felia;

6. Am continuat cu TEHNICA FLUTURAȘII – am rugat pe altcineva să lipească 2 fluturași din spumă (pentru a sugera ideea de comuniune, comunitate și conectare);

7. A treia tehnică este RESPIRAȚIA PE DEGETE – am trasat degetele unui copilaș, iar mai apoi l-am rugat să le coloreze cu orice culoare dorește;

8. În felul acesta am continuat și cu următoarele tehnici: RESPIRAȚIA ÎN PĂTRAT, CIOCOLATA CALDĂ, OCHI DE DETECTIV, CORTUL (sau ZONA DE LINIȘTIRE POZITIVĂ).

Copiii au fost extrem de încântați pentru că:

1. Au ales ei singuri tehnicile pe care să le includem pe Roata Alegerilor;

2. Le-am exemplificat încă o dată pe toate;

3. Au putut să aleagă culorile dorite de ei;

4. Au colorat chiar ei această Roată – nu le-am prezentat una gata făcută.

De reținut: Când un copil este implicat activ în crearea unui mecanism, este mult mai dispus să-l folosească la nevoie.

Cred că o astfel de tehnică îi ajută pe copiii în mai multe feluri:

1. să înțeleagă că există numeroase modalități în care se pot liniști într-un moment de furtună emoțională;

2. să știe că sunt în siguranță în momentele mai puțin confortabile;

3. să fie convinși de faptul că toate emoțiile lor sunt acceptate, chiar dacă nu toate comportamentele care sunt generate de emoții sunt constructive;

4. să se simtă conectați, semnificativi și capabili – pentru că

a) ei au creat această roată

și b) ei pot să-și îmbunătățească starea de spirit oricând;

5. le dezvoltă independența – știu că pot să găsească singuri o soluție și nu este nevoie ca doar fie niște „receptori” de soluții primite de la mine sau alți adulți;

Înainte de a reprezenta aceste metode pe Roată le-am „predat” copiilor o perioadă mai lungă și acum sunt parte din rutina noastră zilnică.

Vă doresc mult succes!

PS: Imaginile sunt postate cu acordul părinților!

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic