fbpx

Răzvan Danc

Celebrând o viață extraordinară!

Unii oameni vă vor spune că nu regretă niciodată ceea ce au făcut și doar trec la următorul lucru, la următoarea experiență. Scopul este să trăiești o viață fără regrete. Este acest lucru realist?

Cred că acest lucru este nerealist din mai multe motive. Aș sugera că a trăi o viață plină de semnificație înseamnă a avea unele regrete și, să sperăm, să înveți din ele.

Emoțiile au utilitate

Toate emoțiile au evoluat pentru că aveau o anumită utilitate – în multe cazuri, protejându-i pe strămoșii noștri evolutivi de dezastre. Frica de înălțime , întuneric, animale, străini, apă, spații închise și alte pericole potențiale au devenit temeri universale întâlnite în toate culturile. Temerile protejează.

La fel și cu emoții precum gelozia , invidia, furia și regretul. Gelozia este o formă de pază a partenerului pe care o întâlnim la multe specii care protejează investiția genetică. Invidia – disconfortul de a ști că cineva se descurcă mai bine decât tine – se găsește la speciile în care există ierarhii de dominanță. Pierderea statutului în ierarhie reduce probabilitatea de a transmite genele . Statutul are avantaje — procreare, hrană mai bună, alianțe care te pot ajuta și mulți alți factori.

Regretul poate fi util

Și regretul este util în unele contexte. De exemplu, copiii care își exprimă regretul sunt mai capabili să ia decizii și să își regleze mai bine emoțiile. Ei învață din greșelile lor și se auto-corectează. Ei pot anticipa cum s-ar putea să nu funcționeze lucrurile, astfel încât să evite să facă mai multe greșeli și au abilități mai bune în reglarea emoțiilor, deoarece nu acționează impulsiv. Ei anticipează regretul și decid să facă lucrurile într-un mod diferit.

Anticiparea regretului poate ajuta la creșterea conformității cu luarea medicamentelor . Când pacienții sunt rugați să-și imagineze cum ar fi dacă ar avea un accident vascular cerebral grav, crește probabilitatea să-și ia medicamentele pentru hipertensiune arterială. 

Oamenii care sunt maniacali adesea nu anticipează că regretă comportamentul lor riscant. Aceștia pot acționa impulsiv, pot deveni ostili, pot abuza de droguri și alcool , pot avea un comportament sexual riscant sau pot cheltui bani pe care nu îi au. Mânia este adesea eșecul de a anticipa regretul ulterior. Am descoperit că pacienții bipolari care își pot privi înapoi la episoadele maniacale și își pot aminti greșelile pe care le-au făcut vor acționa mai puțin probabil impulsiv în viitor. Și mai probabil să-și ia medicamentele care stabilizează starea de spirit.

Chiar și vinovăția – pe care o consider regret pentru steroizi – poate fi de ajutor. Știm că oamenii care sunt sinceri în remușcări atunci când își cer scuze au mai multe șanse să fie iertate pentru greșelile lor. Regretul lor – exprimat cu pricepere – ajută la salvarea relațiilor lor. Chiar și la locul de muncă, cercetarea arată că oamenii care sunt priviți ca având capacitatea de a fi a-și asuma vinovăția au mai multă încredere și lucrează mai eficient în grupuri.

Imaginează-ți asta: ești singur și speri să găsești un partener de viață în care poți avea încredere prin toate suișurile și coborâșurile unei vieți pline. Întâlnești pe cineva care îți place. Ei îți spun: „Sunt incapabil de regret, incapabil să-mi exprim sentimentele vinovăție.” Ți-ai pune viitorul pe mâna lor sau ai fugi în altă parte?

Dr. Robert Leahy în Psychology Today
Traducere și adaptare Răzvan Danc

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Statistici Trafic