fbpx
Răzvan Danc
Profesor pentru învățământul primar și preșcolar, educator parental în metoda Positive Discipline și consilier pentru dezvoltare personală. Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă. (Maya Angelou)

IMAGO – calea spre vindecare

IMAGOUL este imaginea noastră internă, în mare parte inconștientă, a partenerului perfect.

Această imagine compozită reprezintă o SINTEZĂ a tuturor trăsăturilor POZITIVE ȘI NEGATIVE ale celor mai importanți oameni care ne-au crescut, legate de satisfacerea sau frustrarea nevoilor nostre din copilărie.

Acești oameni ar putea fi părinții noștri, unul sau mai mulți frați, bunicii sau chiar bonele, practic oricine care a fost responsabil cu îngrijirea noastră și de care am depins pentru a ne împlini nevoile primare.

IMAGOUL nostru include, de asemenea, părți din noi pe care LE-AM PIERDUT ÎN COPILĂRIE, pentru că nu puteau fi acceptate de cei de care depindea supraviețuirea noastră sau de către societate.

Deși, IMAGOUL este o imagine care conține atât trăsăturile pozitive, cât și cele negative ale celor care au avut grijă de noi, TRĂSĂTURILE NEGATIVE AU CEA MAI MARE GREUTATE ÎN ATRACȚIA PE CARE O SIMȚIM FAȚĂ DE PARTENER.

Se întâmplă astfel, pentru că, atunci când ne alegem partenerul, CĂUTĂM ÎN MOD INCONȘTIENT VINDECAREA. Căutăm să ne împlinim nevoile care nu ne-au fost împlinite în copilărie.

Ni s-ar fi părut logic să alegem parteneri care NU AU trăsăturile negative care ne-au rănit atât de mult. TOTUȘI, noi căutăm să ÎNLOCUIM TOCMAI EXPERIENȚELE DUREROASE ALE COPILĂRIEI cauzate de aceste trăsături negative, cu cele pe care ar fi trebuit să le fi avut.

Duplicând aceste trăsături negative prin alegerea partenerului, creierul nostru încearcă să RECREEZE condițiile care au dus la creșterea noastră PENTRU A LE CORECTA. Încearcă să se întoarcă la scena frustrărilor originale cauzate de parentajul neglijent sau intruziv, pentru a rezolva problemele neîncheiate pe care le-am trăit cu cei care ne-au crescut.

Din perspectiva creierului vechi (trunchiul cerebral și sistemul limbic), TREBUIE să primim ceea ce avem nevoie de la persoana sau persoanele de la care ar fi trebuit să vină de la bun început sau, dacă nu se întâmplă astfel, de la o copie suficient de bună.

Ajungem să simțim frustrare alături de partenerii noștri, deoarece ne așteptăm ca ei să aibă numai trăsăturile pozitive din IMAGO. Cu toate acestea, VINDECAREA NOASTRĂ CEA MAI PROFUNDĂ SE AFLĂ ÎN ACESTE TRĂSĂTURI NEGATIVE.

Mintea inconștientă pare să nu aibă o înțelegere lineară a timpului. Partenerul care s-a potrivit IMAGOULUI nostru la maturitate este, în inconștientul atemporal, identificat cu cei care ne-au crescut când eram mici.

Problemele noastre nerezolvate cu ei devin agenda compulsivă de urmărit în relația cu partenerul.

Inconștient, RECREĂM IMPASUL DIN COPILĂRIE CU PARTENERUL, ale cărui trăsături negative sunt similare cu cele ale părinților noștri.

Pentru că nu suntem conștienți de aceste scopuri pe care le urmărim, LUPTĂM ÎMPOTRIVA LOR, dar această recreare inconștientă are menirea expresă de a aduce acest impas către o rezolvare.

Resurse utile:
1. Primește iubirea pe care o dorești – Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt;
2. Primește iubirea pe care o dorești – Jurnal de cuplu – Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt

Răzvan Danc

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic