fbpx
Răzvan Danc
Profesor pentru învățământul primar și preșcolar, educator parental în metoda Positive Discipline și consilier pentru dezvoltare personală. Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă. (Maya Angelou)

Cele 4 legăminte ale iubirii

Fii impecabil în tot ceea ce spui

Vorbește deschis, integru, exprimând doar ceea ce gândești cu adevărat. Spune întotdeauna adevărul și ferește-te să folosești cuvintele pentru a bârfi, a defăima sau a-i bârfi pe ceilalți. Nu vorbi urat cu tine însăți și nu folosi cuvinte depreciative împotrivă propriei persoane. Fă astfel încât acel cuvânt pe care îl folosești să servească adevărului și iubirii. Evită minciunile, promisiunile deșarte, bârfele. Chiar și fără să conștientizezi, ele pot produce rău celorlalți. Cuvintele au putere. Involuntar sau nu, ele pot răni. Sunt multe persoane care nici nu realizează ce forță negativă degajă atunci când vorbesc agresiv, nechibzuit, fără să gândească. „Cuvântul nostru este magie pura, iar folosirea lui greșită este magie neagra”.

Spune-i unei persoane că este incapabilă să iubească. Spune-i acest lucru în mod repetat. Vă ajunge să creadă că este incapabilă să iubească. Cuvintele tale pot produce rezonante în ceilalți, determinându-i să cadă la învoială cu ei înșiși. Cuvintele negative duc la legăminte negative cu sine însuși sau cu ceilalți. Sau din contra. Spune-i unei persoane că „poate”, că este perfect capabilă să iubească. Spune-i acest lucru cu cea mai mare sinceritate, crezând în ceea ce spui, fără să urmărești un scop anume. Spune-i în mod repetat, iar probabilitatea de a crede în capacitatea sa de a iubi va creste considerabil. Cuvintele, constată Ruiz, trebuie să fie utilizate în sensul bunelor intenții și al eticii. Acesta ne sfătuiește să punem accent asupra pozitivității cuvântului, nu asupra negativității sau iritabilității pe care le poate exprima.

Nu considera nimic că fiind personal

Pentru a înțelege acest legământ trebuie să înțelegi că oamenii nu sunt decât o reflexie a lor înșiși, a comportamentului lor. Ceea ce fac și spun cei din jurul nostru reprezintă o proiecție a propriilor realități. Ceea ce fac și spun alți nu este din cauza ta. Fiecare dintre noi are o modalitate unică de a privi lumea, fiecare dintre noi îi privește pe ceilalți prin prisma propriilor prejudecăți. Ferește-te să crezi că acțiunile tale sunt cele care determină întotdeauna comportamentul celorlalți. Nu lua în considerare feedback-ul negativ pe care îl primești de la ceilalți în legătură cu propria persoana. Nicio opinie nu este exclusiv obiectivă. Nu considera opiniile și judecățile pe care ceilalți le emit despre tine și comportamentul tău ca fiind cele mai corecte și juste. Te expui voluntar suferinței. Există lucruri care țin de tine și pentru care suntem responsabili și lucruri care nu țin de noi și pentru care nu suntem responsabili.

Autoimunizarea împotrivă negativității celorlalți nu este imposibilă. Nu lua personal ceea ce spun și fac ceilalți daca aceste acțiuni sau cuvinte îți produc nefericire inutilă. Nu sunt despre tine, sunt despre ei înșiși.

„Atunci când îi privești pe ceilalți oameni exact așa cum sunt, fără a interpreta nimic la modul personal, este imposibil să fii rănit de ceea ce spun sau fac ei”. „Dacă veți respecta acest legământ, veți putea călători în jurul lumii cu inima complet deschisă și nimeni nu vă va putea răni. Veți putea spune: „Te iubesc” fără frica de a fi ridiculizat sau respins. Veți putea cere ceea ce aveți nevoie”.

Nu face presupuneri inutile

Aplicarea celui de-al treilea legământ te poate ajuta, într-un mod simplu și necomplicat, să îți transformi viața. Comunică clar cu ceilalți, exprimă ceea ce vrei cu adevărat, fă-ți curaj pentru a adresa întrebări, dar nu te lăsa pradă presupunerilor inutile. Presupunerile pot da naștere neînțelegerilor, conflictelor, sentimentelor de tristețe, și chiar și suferinței. Presupunerile creează drama într-un mod inutil. Nu presupune că știi ceea ce gândesc ceilalți fără a verifica în prealabil. Nu trage concluzii greșite privitoare la comportamentul și acțiunile celorlalți. În spatele comportamentului și opiniilor lor se pot afla motive diferite. Dacă superiorul tău este irascibil și mânios și se întâmplă că privirea lui să cadă asupra ta nu înseamnă că este mânios pe tine.

„Calea de a înceta să mai facem presupuneri constă în a pune întrebări, în a comunica. Noi trebuie să fim siguri că felul în care comunicăm este clar. Dacă nu înțelegeți ceva, întrebați. Aveți curajul să puneți întrebări până când vă clarificați complet, iar ulterior nu presupuneți că știți totul despre o anumită situație dată. Odată ce auziți răspunsul, nu vă mai trebui să faceți presupuneri, deoarece veți ști adevărul.

Fă întotdeauna ceea ce iți sta în putere

Indiferent de circumstanțe, fă întotdeauna ceea ce îți stă în putință. Nimeni nu își dorește regrete, păreri de rău, un „cum ar fi fost dacă”, „oare aș fi putut face mai mult” așa că fă pur și simplu tot ceea ce ține de tine. ACȚIONEAZĂ! Fă ceea ce poți să îți poți spune mai târziu „am făcut tot ceea ce am putut”. Vei împiedica astfel apariția proceselor de conștiință și autojudecare. Remușcările vor fi disipate înainte de a se forma. Este adevărat că potențialul nostru maxim nu este întotdeauna constant. Randamentul nostru maxim variază în funcție de dispoziție, de o serie de factori exteriori, de starea de sănătate, etc. Când ești sănătos spre exemplu, poți acționă la potențialul tău maxim. Nu se va întâmplă același lucru și când ești bolnav. Se întâmplă ca astăzi să nu fii în aceeași formă maximă că ieri. Este un lucru absolut normal. Nu ai cum să fii întotdeauna în forma ta maximă. Circumstanțe necontrolabile intervin în planurile noastre. Lucrurile se întâmplă pur și simplu în jurul nostru. Decât să te confrunți cu păreri de rău mai târziu pentru că nu ai făcut ceea ce puteai, depune un efort cinstit pentru lucrurile care contează.

„Acțiunea înseamnă să trăiești plenar. Inactivitatea este practic o contestare a vieții. Inactivitatea înseamnă să stai în fata televizorului în fiecare zi, ani și ani la rând, deoarece te temi să fii viu și să-ți asumi riscul de a exprima ceea ce ești cu adevărat. Exprimarea de sine înseamnă a acționa”.

Don Miguel Ruiz

Răzvan Danc

Profesor, jurnalist, pasionat de viață și iubitor de oameni. Pregătit oricând să ofere un cuvânt de încurajare tuturor celor care au nevoie de el. Întotdeauna, de vorbă de la suflet la suflet, pentru toate sufletele!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic