
RELAȚIILE TOXICE ȘI CUM SĂ ADUCEM ARMONIA ÎN RELAȚII
Putem fi implicați în relații toxice la orice nivel. Să fii dependent de cineva este un lucru dăunător sufletului și trupului nostru. Când nu te simți suficient de bun sau crezi despre tine că nu poți și nu meriți să fii iubit, sfârșești legându-te de oameni, acceptând din partea lor tratamente umilitoare, care te fac să te simți rușinat sau cel puțin care te întristează și deprimă. Așteptările sunt mari și îți dorești inconștient ca alții să-ți ofere afecțiunea pe care nu ai primit-o în copilărie și să aibă grijă de tine în locul tău.
De ce ajungem în astfel de relații? Pentru a ne vindeca. Ajungem pentru a conștientiza cât de prețioși suntem, cât de important este să avem grijă de mintea, sufletul și trupul nostru. Doar atunci când începem să resimțim durere percepem că lucrurile nu stau în ordine și poate este momentul unei treziri care să ne ajute să nu transmitem acest mecanism de relaționare copiilor din viața noastră pentru a ne repeta istoria.
Ajungem să fim dependenți de ceilalți pentru că nu avem încredere în noi și ni s-a inoculat credința că nu suntem suficient de buni și nu merităm. Astfel, facem fel și fel de sacrificii și compromisuri pentru a nu rămâne singuri. Am auzit multe persoane care spuneau „e rău cu rău, dar e mai rău fără rău”. Mereu m-am întristat auzind asta, pentru că răul e rău și nu ne face bine să ne iubim cu răul, să dăm mâna cu el, chiar dacă ne aduce anumite beneficii pe moment. Efectele pe termen lung ne duc tot la suferință, nefericire și nemulțumire.
Da, oamenii care trăiesc în relații toxice, nu reușesc să iasă din astfel de relații deoarece s-au obișnuit cu chimia nefericirii, a victimei și fără să-și dea seama, această stare este un „beneficiu” pe care ei îl trăiesc în acea relație. Li se reconfirmă mereu și mereu că nu sunt buni și nu merită să fie iubiți, iar ei au șansa de a spune: „aha! știam eu!”
Nu e cel mai ușor lucru să ieși dintr-o relație toxică, de orice natură, pentru că este necesar să trăiești sevrajul. Fără acel sevraj, nu poți vedea lumina. De cele mai multe ori este nevoie de un ajutor de specialitate. În continuare voi scrie câteva recomandări pentru a avea relații armonioase, acasă, la locul de muncă ori prietenii armonioase și deci a evita căderea în dependență.
1. VORBEȘTE CU CELĂLALT. Doar comunicând cu celălalt ne poate afla dorințele și nevoile. Multe persoane așteaptă ca noi să citim printre rânduri, să intuim, să ghicim. Această abilitate există în noi, e adevărat, însă cel mai sigur este să spunem care sunt lucrurile pe care ni le dorim, ce anume ne deranjează și cum am vedea rezolvarea lucrurilor. În măsura în care ascultăm, vom fi ascultați.
2. ȚINE UN JURNAL AL RECUNOȘTINȚEI ÎN CARE SĂ NOTEZI LUCRURILE PENTRU CARE EȘTI RECUNOSCĂTOR ÎN FIECARE ZI. De ajutor poate fi și a ține un jurnal special cu motive pentru care ești recunoscător că ai un partener de cuplu, afaceri sau un prieten. Când învățăm să ne concentrăm mai mult pe partea plină a paharului, vom găsi puterea de a aborda provocările vieții cu blândețe, transformându-le în binecuvântări.
3. În ciuda problemelor care pot apărea, ARATĂ BUNĂTATE. Uneori, când faci un efort în acest sens începi să descoperi în tine însuți un sentiment profund de iubire și de atașament. Asta poate însemna pentru mulți, o regăsire a afecțiunii. Bunătate îți face bine și face bine celuilalt. Când alegi să fii bun, sănătatea ta se îmbunătățește, iar relațiile înfloresc.
4. Dacă ți se pare greu să te abții de la a găsi defecte sau a face reproșuri, ÎNCEPE SĂ FOLOSEȘTI O „BRĂȚARĂ ANTI-VĂICĂREALĂ”. De fiecare dată când te trezești criticându-l sau judecându-l pe celălalt, e nevoie să îți schimbi brățara de pe o încheietură a mâinii pe alta. Încearcă asta timp de 21 de zile.
Să vă fie bine!